Starim cestama preko Velebita

Ono što je Grcima Olimp, Slovencima Triglav, to je za nas Hrvate Velebit! Dugačak oko 145 km, veličanstven u svojoj gordosti i spaja tri hrvatske pokrajine - Primorje, Liku i Dalmaciju.  


Bračni par Lara Černicki i Stašo Forenbaher sustavno su obišli preko 700 km cesta na šierm području Velebita. Obilazili su ih autom, biciklom i pješice. Rezultat toga je knjiga 'Starim cestama preko Velebita'. Knjiga je svojevrsni nastavak prvi njihove knjige 'Starim cestama do mora' koja je objavljena 2012.  U njoj su opisali austrijske ceste koje povezuju Karlovac s Primorjem i kulturno povijesne spomenike uz njih.

Knjiga 'Starim cestama preko velebita' zamišljena je kao kulturno-povijesni preglednik koji čitatelje upoznaje s vrijednostima i osobitostima starih cesta koje su od sredine 18. stoljeća pa do kraja habsburške vladavine na širem području Velebita sagradile austrijske vlasti. Knjiga je prvi cjeloviti prikaz izgradnje cestovne mreže na širem području Velebita, od prvih šumskih vlaka i kolnih putova do modernih planinskih prometnica s kraja austrijske vladavine. Prvi puta sustavno je dokumentirano 11 velebitskih cesta, te 10-ak starih i napuštenih dionica. Osim toga to je jedina knjiga o širem području Velebita koja ne vrednuje samo njegove prirodne ljepote već i njegov kulturni i povijesni značaj, uključujući velik broj kulturnih i povijesnih spomenika smještenih uz ceste ili u njihovoj blizini.

Lara Černicki  bavi se publicistikom pišući popularne članke s povijesnom, kulturnom i prirodoslovnom tematikom. Stašo Forenbaher je diplomirani inženjer građevinarstva, arheolog i znanstveni savjetnik pri Institutu za antropologiju u Zagrebu. Uz spomenute knjige napisali su zajedno su i knjigu 'Drvene crkve između save i Kupe'.

O novoj knjizi govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: