Izložba 'Orašar - najljepša božićna bajka'

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba 'Orašar - najljepša božićna bajka', koja u predbožićno i božićno vrijeme donosi muzejski prikaz priče o proslavljenom baletu i omiljenoj priči o svijetu odrastanja, maštanja i snova.

Za ovakvu bi izložbu uobičajeno bilo raditi s više dokumentarnog materijala koji je fotografskog tipa, no akcent je na artefaktima, pa smo istaknuli zastor i kostime, sve ono što smo mogli dobiti od originala, rekla je autorica i kustosica izložbe Arijana Koprčina na konferenciji za novinare. Objasnila je kako je glavni dio izložbe povijesni pregled baleta 'Orašar' na sceni zagrebačkog HNK, u konceptu koji je puno više kazališni nego što je to obično u muzejskom postavu. Htjeli smo dobiti priču o baletu, ali i i adventsku izložbu koja će pokazati i stranu kazališta koju posjetitelji najčešće nemaju priliku vidjeti, napomenula je.

Izloženi su kostimi, skice, fotografije i scenografski kartoni praizvedbi 'Orašara' iz prestižnih kulturnih ustanova, počevši od Državnog muzeja za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, grada u kojem je balet praizveden 1892.

Zaklada milanskog Teatra alla Scala omogućila je kostime iz 'Orašara' izvedenog 1968/69., u koreografiji i režiji Rudolfa Nurejeva, a Kolekcija Yuresha, primabalerine Belinde Wright i Jelka Jureše s izvedbi u London Festival Balletu i Teatru la Fenice šezdesetih i sedamdesetih godina.

Tu su i artefakti Berlinske državne opere, raskošne produkcije iz 2013., osmišljene prema originalnim i kostimografskim rješenjima, te fundusa zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Kao važan dio izložbe Koprčina izdvaja kolekciju lutaka Orašar za koju očekuje da će biti veliko iznenađenje, a kojom se tom light-motivu baletne predstave daje veća ulogu.

Saša Šekoranja, koji je uz Deana Franića autor likovnog oblikovanja izložbenog postava, smatra kako je ta izložba i sam 'Orašar' uvijek bio sjajan nagovještaj Božića oko kojega uvijek postoji veliko uzbuđenje. Kada dođete u prvu dvoranu doći ćete pred zastor, a nakon dizanja zastora nastaje bajka i čarolija, uz svjetlo i glazbu, po odabiru Zlatka Madžara, koja je prvi put postavljena u Muzeju kao nešto što će biti u stalnom postavu, rekao je.

Ideja za izložbu uslijedila je nakon uspješnog izložbenog projekta "Advent u MUO" iz 2012., a još je jedan poticaj bilo i što 'Orašar' u susjednom HNK svake godine izazove veliki interes publike i za božićne se izvedbe već u listopadu rasprodaju sve ulaznice, kao što je slučaj i u svim velikim europskim metropolama. Izložba je otvorena do 26. veljače iduće godine.

Arijana Koprčina, autorica i kustosica izložbe, kroz postav je provela ekipu Dobrog jutra: