Izložba vijednih fotografija iz privatne zbirke Eltona Johna

U londonskoj galeriji Tate Modern od danas je izloženo 3000 od ukupno 7000 antologijskih fotografija iz privatne kolekcije Sir Eltona Johna, koje je britanski glazbenik počeo prikupljati prije 25 godina, po povratku s liječenja od ovisnosti o alkoholu, zaključivši, kako sam kaže u katalogu izložbe, da je puno zdravije biti ovisan o kupnji fotografija. "Prve sam fotografije kupio još u Francuskoj. Bile su crno-bijele... kupio sam ih možda 12", kazao je pjevač za BBC. "Otad su fotografije moja ovisnost i strast." Izložba će biti otvorena do 7. svibnja. 2017.

Na izložbi pod nazivom "The Radical Eye: Modernist Photography" izložene su vrijedne fotografije nastale u razdoblju između 1920. i 1950. godina prošlog stoljeća, a među njima je više od 150 slika poznatih svjetskih umjetnika poput Berenice Abbott i Mana Raya, jednog od predvodnika dadaizma i nadrealizma. Rayevi obožavatelji u Tate Modernu će moći uživati u razgledavanju čak 25 Rayevih fotografija, na kojima su Pablo Picasso, Henri Matisse, Max Ernst i Andre Breton, prenosi BBC.

U Tate Modernu će, među ostalima biti izložene i fotografije Alexandera Rodchenka i Edwarda Steichena, a među njima su portreti američke slikarice Georgije O'Keeffe i kompozitora Igora Stravinskog. Jedan od vrednijih izložaka, a Sir Eltonu Johnu i jedan od najmilijih je fotografija nastala za vrijeme Velike depresije u Sjedinjenim Državama pod nazivom "Majka migrantica". "Njezina je posebnost u tome što je fotografija toliko lijepa, a situacija u kojoj je ova majka je prestrašna. Tu sliku smatram "Mona Lisom" u fotografiji. Njezino je lice profinjeno i dostojanstveno iako prolazi kroz užasno teško razdoblje, strahujući kako nahraniti i utopliti djecu", rekao je Elton John.