ZFF - Sedam filmova s festivala nominirano za europske Oscare

Čak sedam filmova koji će se prikazati na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, koji počinje u subotu, 12. studenog, nominirano je za Europske filmske nagrade, odnosno tzv. europske Oscare.

Među nominiranima je i najnovija drama Pedra Almodovara 'Julieta', koja se opisuje kao "dirljiv naklon kanadskoj spisateljici i nobelovki Alice Munro", prema čijoj je zbirci kratkih priča snimljen. Tim filmom Almodovar se vraća tipu priča koje su ga proslavile, a u čijem su fokusu snažne i kompleksne junakinje. Jedna od njih je pedesetogodišnja Julieta koja odustaje od selidbe u Portugal nakon što sazna da njezina otuđena kći sada ima vlastitu obitelj.

U festivalskom programu 'Velikih 5' prikazat će se i novi film nizozemskog redatelja Paula Verhoevena, 'Elle', mračni i stilizirani triler o uspješnoj i nemilosrdnoj poslovnoj ženi koja nakon što ju u njezinu domu napadne i siluje maskirani muškarac, postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja.

Nominirani filmovi 'Toni Erdmann' redateljice Maren Ade, dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film godine, i 'Moj život kao Tikvica' Claudea Barrasa, prikazat će se u popratnom programu Dan LUX filma, organiziranom u okviru godišnje nagrade LUX.

Prvi je njemački kandidat za Oscara, naizmjence urnebesna i nelagodna dramedija o kompliciranom odnosu između ukočene poslovne žene i njezinog neobuzdanog, šaljivog oca, a drugi je animirana pustolovina o malenom i hrabrom dječaku koji završi u domu za nezbrinutu djecu. Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju taj je film osvojio nagradu publike i nagradu za najbolji dugometražni film.

Iz konkurencije ZFF-a nominirani su kratkometražni film 'Zbogom' španjolske redateljice Clare Roquet o bolivijskoj sluškinji koja nastoji izvršiti posljednju volju pokojne poslodavke te dva dugometražna. To su prvijenac Bogdana Mirice "Psi", svojevrsna "mješavina atmosferičnog vesterna i napetog trilera" u kojem glavnu ulogu igra poznati rumunjski glumac Dragos Bucur, te Najsretniji dan u životu Ollija Makija, kojim se festival otvara. Riječ je o ovogodišnjem dobitniku nagrade Izvjestan pogled na festivalu u Cannesu i finskom kandidatu za Oscara, biografskoj drami o prvom boksaču u Finskoj koji je dobio priliku boriti se za titulu svjetskog boksačkog prvaka u perolakoj kategoriji.

Europske filmske nagrade posljednjih su godina dobile na važnosti s obzirom da su njihovi laureati obično osvajali i Oscare za najbolji film. Ovogodišnja dodjela održat će se 10. prosinca u Wroclawu, Europskoj prijestolnici kulture.

ZFF- rekordni broj trilera i redateljica na festivalu :: Radio Sljeme