Razdražljivost i tjeskoba - prvi znaci premorenosti

Neprospavane noći, tjeskoba, razdražljivost, a često i pad imuniteta neki su od znakova upozorenja koji upućuju na to da osoba živi stresno i da je premorena.

Žene se često žale na suhoću kože, prišteve, a mnoge za vrijeme stresnog razdoblja u životu pojačano gube kosu, kaže Anna Patrizia Stabler-Shug s njemačkog sveučilišta za prevenciju i zdravlje.

I gubitak kose i pogoršanje stanja kože posljedica su stresa koji na hormonalni sustav žena utječe iznimno negativno. Ovi su simptomi znak za uzbunu i upozoravaju da je vrijeme za stanku. Premorenost i stres najčešće se javljaju nakon što se u životu pojedinca dogode velike promjene s kojima se svi ne uspijevaju nositi na jednak način. Ako se osoba osjeća jako loše, velika je vjerojatnost da je njezin organizam dulje vrijeme pod stresom.

Za početak u život treba unijeti manje promjene koje će pomoći da se osoba s vremenom osjeća bolje i ponovno počne živjeti mirnije kao ranije. Važno je znati da je ponekad potrebno dulje vrijeme za oporavak od premorenosti, no nemojte posustati. Za početak otiđite u kratku šetnju, bavite se nečim što vas relaksira i veseli, čitajte knjigu ili prelistajte časopis, savjetuje Stabler-Shug.