Edukacija turističkih vodiča za bicikliste

S tri i pol tisuće kilometara postojećih i još tisuću kilometara biciklističkih staza u izgradnji, Splitsko-dalmatinska županija pretekla je Istru i postala vodeće hrvatsko odredište za cikloturizam.

Za bicikliste kažu da su idealni gosti. Dolaze kad svi drugi prestaju putovati. Od siječnja do srpnja, pa opet od rujna do studenoga. Nije zato čudno što se Hrvatska posljednjih godina svojski trudi pridobiti cikloturiste kojih u svijetu ima čak 20 milijuna. Najveći pomaci u izgradnji biciklističkih staza ostvareni su u splitsko- dalmatinskoj regiji.

U Trilju je upravo započela edukacija turističkih vodiča za bicikliste. Ocjenjujući važnost jednog od najdinamičnijih turističkih sektora, ovi su se mladi ljudi odlučili za diplomu Biciklističkog saveza Hrvatske i zvanje turističkog vodiča za bicikliste. Otkrivat će im ljepote otoka, obale i, posebno, dosad neotkrivene Dalmatinske zagore.

Istraživanja pokazuju da su biciklisti uglavnom visoko obrazovani i ekološki osviješteni, a cikloturizam je dio održivog turizma koji njeguje suživot s lokalnom zajednicom i s  prirodom. Ukratkom, nema toga turističkoga domaćina koji pred  svojim vratima ne bi najradije ugledao, upravo, turista na biciklu.