'Radosne priče i pjesme', dječje pirče Tomislava Barana

A poznati HRT-ov spiker Tomislav Baran godinama uspješno opipava bilo djece. Njegova nova knjiga 'Radosne priče i pjesme' malenim Šibenčanima predstavljena je u Gradskoj knjižnici, a Baranu je u tome pomogla trinaestogodišnja kći Ana, djevojčica zbog koje je i počeo pisati.

S dječjim pričama Tomislav Baran odavno je na 'ti'. Iza njega su tri objavljene zbirke pripovijedaka za djecu, a iz njegova pera nastalo je prije nekoliko mjeseci još 12 novih priča. Ovaj put ponešto drukčije tematike. Obrađujemo radosnu vijest Evanđelje, ali na jedan šašav, luckast, pa čak bi rekao na malo pomaknut način. Junaci u njoj tako su, primjerice, zvijezda repatica i magarčić,  objašnjava Tomislav.

Isus - kao životno nadahnuće malima i velikima, Ana kao nadahnuće tati za pisanje.  Ona je ustvari motivator, inspiracija svih mojih priča, da ne kažem nalogodavac,  smije se Tomislav. Pa to je jedan divan osjećaj i za svaku priču mi je drago da znam da postoji nešto šta je nastalo zbog mene,  iskrena je Ana. A zadovoljna je i publika zabavnim i kako kažu poučnim pričama. Upravo je to i bila autorova namjera - da najmlađi shvate da je Isus najveća radost sve djece Božje.

Baranove priče svojim je ilustracijama djeci približila poznata šibenska ilustratorica Jagoda Sablić. Mene je bilo zasita strah da možda neće ispasti kako treba, međutim njegove pjesme i njegove priče toliko su dostupne i maštovite da sam ja jednostavno zaplovila u 'Disneyev svijet 'i bilo je jako jednostavno religiozne priče doživjeti na jedan svjetovan način,  otkriva Jagoda.

Sve priče su i multimedijski opremljene i djeci dostupne na internetu.