Za loptom od Sjeverne Karoline, Floride i Kanade sve do Hrvatske

Igrati nogomet i studirati nije nimalo lako. No uspjelo je to 23-godišnjoj Helenni, čiji je tata s Jamajke, a majka Hrvatica. Prije pet godina doselila se u Zagreb, te je usporedno sa studijem novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, igrala za Dinamo i Hrvatsku nogometnu reprezentaciju.
 
Roditelji Helenne Hercigonja Moulton vjeru u ljubav itekako su imali. Prije mnogo godina otišli su trbuhom za kruhom u Ameriku, mnogima, obećanu zemlju. Tata je s Jamajke išao studirati u Ameriku i kasnije prihvatio posao u Kaliforniji. Mama je iz Zagreba otišla na poslijediplomski, prihvatila posao u jednoj kompaniji. I tamo su se upoznali. Na poslu,  otkiva Helenna. Uskoro su dobili kćer i Los Angeles zamijenili suncem okupanom Floridom.

Helenna je srednju školu završila u Miamiju. I već tada igrala za Hrvatsku žensku nogometnu reprezentaciju. Već sam dolazila u Hrvatsku, ali ne na više od dva ili tri tjedna. Kada je trebala donijeti odluku o stalnom boravku, mama, rođena Čakovčanka, svojom je željom pomogla, a i došla s Helennom na upis na fakultet. Iako je imala teškoća s učenjem jezika, hrvatski sada govori kao od šale. Bilo mi je teško jer je hrvatski jezik zahtjevan. Ali, mama je pričala sa mnom hrvatski kad sam bila mlađa, a ja sam odgovarala na engleskom...
 
U najpopularniji sport na svijetu zaljubila se gotovo čim je prohodala. Trenirati je počela s 5 godina.  Učila sam disciplinu, imala sam ekipu, ligu, turnire.  Za dobru nogometašicu važno je, kaže, dobra kondicija i tehnika. Nogomet je težak, ali i zabavan i zato je najpopularniji sport na svijetu.  Za loptom na travnjaku trčala je od Sjeverne Karoline, Floride i Kanade pa sve do Hrvatske. Ženski nogomet danas je težak. Zabavan je, ali kad malo ostariš moraš odlučiti hoćeš li zaraditi, napraviti karijeru koja će osigurati stabilnost u životu ili ćeš igrati nogomet. Na svjetskoj razini ne vrti se novci oko ženskog nogometa, ne investira se onoliko koliko bi trebalo da bi mogle živjeti od njega. I igračice u Americi imaju problem s time i bore se da mogu zaraditi koliko i muškarci.

Helenna je u Zagrebu već pet godina. Igrala je za Dinamo i reprezentaciju, a želja joj je da ženski nogomet više dođe do izražaja. Puno puta sam čula da neki ne znaju da postoji reprezentacija, ženska ekipa Dinamo Maksimir, a on je najveći klub u Hrvatskoj. Pokušavam donijeti nešto u tom svijetu, svojim znanjem, da bi bilo bolje za druge kasnije.  Stoga je Helenna položila i Uefin tečaj za trenera. Tme se kvalificirala za trenera djece do 14 godina.

Stečeno znanje i vještine, uz pokoji nogometni trik, jedva čeka prenositi novim generacijama, budućim mladim nadama koje će od naše novinarke - nogometašice imati štošta naučiti.