Projekt Stars bavit će se stereotipima

Obrazovna uloga škole često preteže nad odgojnom. U posljednje vrijeme za sve ono za što je premalo novca ili vremena u našem školskome sustavu, škole se okreću drugim izvorima i načinima učenja.

Kako stereotipi mogu štetiti, i gajimo li ih mnogo - o tome razmišljaju učenici Osnovne škole u Novome Marofu. I kažu: oni su svuda oko nas: npr. svi muslimani su  teroristi, crnci su manje vrijedni, da žene rade maje vrijedne poslove ili da ne mogu raditi tako dobar posao kao muškarci, da plavuše nisu inteligentne… Svi smo ljudi ,ali ne bi bilo u redu da smo svi jednaki – imamo pravo biti različiti, i mislim da se možemo boriti protiv stereotipa tako da zapravo ljudima objasnimo da su, da je u redu biti različit...

Stoga se njihova osnovna škola povezala s četiri druge škole iz Velike Britanije, Malte, Portugala i Finske u sklopu Erasmus +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanja, mlade i sport. Projekt Stars, vrijedan više od 170 tisuća eura, u iduće tri godine bavit će se – stereotipima. Od nacionalnih do rasnih, vjerskih. Isto tako pričat ćemo i o izbjeglicama koje trenutno, i prolazili su, i trenutno prolaze kroz našu državu iz Sirije, i pričat ćemo isto tako o LGBT zajednici,  ističe Ivona Beštek, prof. engleskog jezika i povijesti. Usto će izrađivati web stranicu, snimati intervjue, filmiće i crtiće, a svoje prijedloge logotipa projekta već su izradili. Glavni cilj našeg projekta je napisati priručnik s radionicama koje će onda učitelji diljem Hrvatske ili čak Europe moći koristiti u radu sa svojim učenicima kako bi suzbili stereotipe. Smatramo da su takvi projekti vrlo dobri za djecu zato što između ostalog uključuju i mobilnosti, objašnjava Simona Štorga, prof. engleskog jezika i pedagogije.

U školi ističu da različitost obogaćuje i širi vidike te im je cilj odgoj u kojem se pozitivno gleda na drukčije ideje i mišljenja.