RetroOpatijski festival

RetrOpatijski festival glazbena je manifestacija koja se održava početkom studenog u slavnoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, s ciljem promocije i adekvatne valorizacije bogate glazbene ostavštine skladatelja popularne glazbe okupljenih oko legendarnog Opatijskog festivala.

Cilj događaja jest promovirati stvaralaštvo domaćih skladatelja, ali i u suvremenijem izričaju predstaviti evergreen skladbe koje su postale dio domaćeg kulturološkog kolektivnog pamćenja.

Ove godine prva večer 'Amigo' posvećena je liku i djelu Arsena Dedića, a održat će se večeras. Kroz razgovore sa suvremenicima, uz video priloge i odabrane skladbe prikazat će se 'život uz Arsena' i odati počast jednom od najvećih glazbenika s ovog područja koji je dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi. Glazbenici koji sudjeluju odabrani su uz suradnju s obitelji Dedić, a to su: Gabi Novak, Matija Dedić, Josipa Lisac, Zoran Predin, Lea Dekleva, Maja Posavec, Marko Tolja, Vedran Mlikota, Edvin Liverić i Merima Ključo. Voditeljica programa prve večeri je Iva Šulentić.

Sutra  je na rasporedu  'Retrogledalo', večer posvećena je glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival. Vrhunski umjetnici čije su karijere započele upravo u Opatiji su Josipa Lisac, Gabi Novak, Neno Belan i Oliver Mlakar, a njihovi gosti bit će Nina Badrić, Maja Vučić, Ivana Kindl, Maja Posavec, Elvis Stanić, Fiumens, Marko Tolja, VS Akvarel i Luce. Voditelj programa druge večeri je Robert Ferlin.

Izvođače prve i druge večeri instrumentalno će pratiti Jazz Band HRT-a pod vodstvom dirigenta Andreasa Marinella i Vokalna skupina Akvarel. Scenarist obje večeri je Renato Baretić, hrvatski novinar i književnik.

Glazbeni producent je Olja Dešić koji je za Dobro jutro govorio o Festivalu: