Priznanje Muzeju u loncu

Muzej u loncu, da i to postoji. Već godinama požeški Gradski muzej predstavlja vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu tradicijske prehrane. Zbog toga su dobili i posebno priznanje struke, na godišnjoj dodjeli nagrada Hrvatskoga muzejskog društva.

U priču Muzeja u loncu od početka je uključen i kuhar Anđelko Ledić koji svojim umijećem na stolove vraća stare recepte. Jedno od njih je i posna sarma, koja se često priprema za blagdane bez mesa. Sarma se sastoji od bućinih sjemenki, krumpira, luka, soli i papra, crvena ljuta i satka paprika i na kraju bućino ulje. Zahvaljujući ovom jelu kršćani su nekada preživjeli dugi post adventa, koji traje skoro dva mjeseca. S bućinim sjemenkama i kiselim kupusom. A to je samo jedno od tridesetak gotovo zaboravljenih jela. Ovaj izniman trud uz gastro blog, virtualni muzej i još mnogo toga prepoznali su u Hrvatskom muzejskom društvu. Na neki način daje toj cijeloj priči vjerodostojnost, obzirom da dolazi iz muzeja i obzirom da muzeji doista žele preko ovog projekta biti članovi zajednice na koje se zajednica može osloniti, dakle mi nešto proučavamo, istražujemo, dokumentiramo i time se svi trebamo okoristiti, ističe Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega

U ovaj  projekt  uključili su se i ostali muzeji istočne Slavonije, što je rezultiralo sustavnim istraživanjem jela i iz Baranje te Srijema. A taj posao iziskuje itekako mnogo truda. Poseban trud iziskuje fotografiranje starih jela u različitim kuhinjama, kaže Boris Knez, muzejski tehničar. I posjet ekipa HRT-a nije mogao proći bez lonca, ali u muzeju. Ruža Soldo pripremila je za ekipu cicvaru: tri jaja se umuti, doda se 4 dl punomasnog vrhnja, malo brašna i soli… To je staro jelo koje su naše bake nekad pravile.

Nagrada požeškom Gradskom muzeju još je jedna potvrda vrijednosti ovoga etnološko-muzejskog projekta  koji uspješno prezentira nematerijalnu kulturnu baštinu na jedinstven način. A postoji interes i da se ovaj projekt proširi i na ostale dijelove Hrvatske.