Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

U zagrebačkom Domu sportova danas će se obilježiti Svjetski dan dijabetesa uz mogućnost besplatnih medicinskih pregleda, poput mjerenja šećera u krvi i tlaka, pregleda očiju i stopala, usklađivanja terapija, savjeta o prehrani i dr., najavio je Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU).

Pravilna uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost preduvjet su prevencije nastanka komplikacija koje može uzrokovati šećerna bolest, ističe HSDU. Od 10.30 do 13 sati u predvorju Dvorane II Doma sportova održat će se akcija za građanstvo Prevenirajmo nastanak komplikacija šećerne bolesti  Mali sajam zdravlja.

Predviđeni su besplatni pregledi poput mjerenja šećera i tlaka, pregleda očiju, stopala i kože, savjetovanja o propisanim lijekovima, pitanjima pokretljivosti, pozicije tijela i boli, kao i edukativni paneli s porukama o dijabetesu.

Građani će također moći sudjelovati u kreiranju vlastitog zdravog obroka (smoothie-bike), probati trčati na traci itd. Predstaviti će se i važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji komplikacija.

U 11 sati predviđeni su predstava Bonton i kreativni kutak za najmlađe, u podne odigrat će se humanitarna utakmica osoba s dijabetesom protiv ekipe Glumci u gostima, a prihod je namijenjen nabavci medicinskog materijala u Kampu za djecu i mlade sa šećernom bolesti HSDU-a.

U 13 sati sudionici obilježavanja Svjetskog dana Dijabetesa formirat će plavi krug - simbol šećerne bolesti te će se ljudi, obučeni u plave majice, fotografirati iz visine, priopćio je HSDU.