Izvor Oreb slavi 70. rođendan i 50 godina stvaralaštva

Osebujni hrvatski umjetnik, Velolučanin Izvor Oreb, kipar, slikar, pjesnik, pisac i skladatelj proslavio je svoj 70. rođendan. Uz taj jubilej koncertom 'I poteče izvor' u zagrebačkom Muzeju Mimara u utorak, 15. studenog u 20 sati obilježit će i 50 godina plodnog umjetničkog stvaralaštva.

Na koncertu će nastupiti Sandra Bagarić uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića, tenori Tvrko Stipić i Nikša Radovanović uz pratnju Darjane Blaće Šojat na klaviru, bariton Tonči Ante Petković, fra Miroslav Petrac, klapa Prvi komin Snježanin, klapa Kampanel, klapa Cesarice, zbor mladih Župe Uznesenja BDM 'Totus tuus' pod vodstvom Dalije Mock.
Izvor Oreb rodio se 7. studenoga 2946. u Veloj Luci. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Splitu 1966. Na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1968., a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972.. Od 1973. pa do 1978. suradnik je Majstorske radionice prof. Frane Kršinića. Izlaže od 1967. u domovini i inozemstvu. Objavljuje poeziju na dijalektu od kojih su neke poeme i uglazbljene. Godine 1995. izradio je spomenik fra Grgi Martiću, postavljenog u Posušju. Živi i radi u Zagrebu i u Veloj Luci na otoku Korčuli.

Široj javnosti je poznat po svojim izmagličastim, sanjanim slikama krajobraza otoka Korčule i Kornatâ, a pokoji puta i Zagreba. Kako je sam rekao, objašnjavajući zavičajnu tematiku svojih slika, važno je podrijetlo djeteta koje se rodilo u Veloj Luci, mjesta tako arhaičnog, plemenitog, mirnog, s ribarima, vrijedim ženama, sve je to bilo toliko jako, jutra i zore, moj otac - ja sam skrojen od emocija tog života. U kiparstvu je Izvor također važno ime, a najviše je radio u drvu. Njegovi pjesnički radovi su mu na zavičajnog velolučkoj čakavici. Poznat je i po graditeljskom djelu, kamenom kaštelu.

Supruga i muza, akademska slikarica i kiparica poznata po slikarskim i kiparskim minijaturama Emilija Karlavaris, vjerna mu je pratilja pa je tako s njom zajedno gostovao u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Gostovanje je zaokruženo pjesmom Izvora o Emiliji.

Tenor Nikša Radovanović uz klavirsku je pratnju Darjane Blaće Šojat izveo pjesmu Moja Emilija za koju je tekst napisao Izvor Oreb, a uglazbio ju je legendarni Zdenko Runjić: