Dan crvenih panda u zagrebačkom ZOO-u

U zagrebačkom Zoološkom vrtu, sedmi put za redom, obilježava se Dan crvenih panda, u sklopu kojeg posjetitelji mogu doznati mnoštvo detalja iz života te životinjske vrste i bolje upoznati Emu i Popija par panda koji na maksimirskoj adresi ljubuje već više od godinu dana.

Obilježavanjem Dana crvenih panda želi se ukazati na ugroženost tog karizmatičnog sisavca i spriječiti njegovo izumiranje. Glavni su razlozi ugroženosti crvenih panda krivolov i uništavanje njihova prirodnog staništa, priopćeno je iz ZOO-a.

Iako su crvene pande zaštićene u svim državama njihove prirodne rasprostranjenosti, podaci govore da se trenutno u divljini nalazi jedva 10.000 jedinki. Nastavi li se s krivolovom i uništavanjem njihovih staništa, prijeti im izumiranje. Izlovljava ih se najviše u Kini, i to zbog krzna i crvenog repa koji se koriste u mnogobrojnim ceremonijama, primjerice kod vjenčanja. Naime, crvene pande u kineskoj kulturi simboliziraju sreću i blagostanje.

O brojnim zanimljivostima iz života crvenih panda posjetitelji mogu doznati u edukativnom kutku, a u kreativnim radionicama izrađivat će se maske i repovi od crvenog papira. Djeca mogu naučiti i kako izraditi crvenu pandu od grančica bambusa, te koja im je poslastica posebno omiljena.

Za najmlađe posjetitelje ZOO-a željne avanture pripremljen je poligon s preprekama nalik onima kakve pandama postavljaju krivolovci.