Glazbeno-scenska edukativna predstava 'Bitka za Vukovar'

Glazbeno-scenska predstava 'Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku' prva je edukativna glazbeno-scenska predstava koju su režirali branitelji. 

U predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi lokalnog folklornog sastava iz mjesta u kojem predstava gostuje jer na takav način predstavu oplemenjuju hrvatskom narodnom baštinom koja se ogleda u ljepoti narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama. Ovo je prva domoljubna glazbeno-scenska predstava koju su režirali hrvatski branitelji. Predstava je do sada izvedena u pedesetak gradova, a izazvala je veliku pozornost i oduševljenje publike svih dobnih uzrasta u Domovini i iseljeništvu.

U braniteljskoj predstavi na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz  prikazivanje filma o obrani Vukovara. Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju pomno odabrane pjesme koje izvode lokalni folklorni sastavi te se tako narušava struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i domoljublje.

Kada članovi folklornog sastava zauzmu polukružno mjesto na pozornici, slijede čitanja po jednog teksta iz knjiga Damira Plavšića 'Ne plači, moj dobri Anđele'  i Damira Markuša '58; HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca'.

Predstavu možete pogledati danas u 18 sati u zagrebačkom Europskom domu, sutra gostuje u Velikoj Ludini, 16. studenoga u Novskoj, dan kasnije u Belišću, 21. studenoga u Zadru, 22. u Gradu Pagu, 23. u Vodicama, a 25. studenoga u Siraču.

O tome kako je pripremati ovu predstavu i zašto su je osmislili za Dobro jutro, Hrvatska govorili su vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markušić, koji potpisuju i režiju te dr. Vesna Matić iz Udruge Ko legium Hergešić: