Napravite božićne kifilice bez glutena

Za sve one koji zbog različitih bolesti ne mogu konzumirati slastice sa šećerom, žitaricama, mlijekom i jajima - stiže odlična vijest. Objavljena je prva domaća kuharica 'Zdravo i slasno bez glutena'" autorice Helene Jakoliš (27).

Mladoj Šibenčanki, Heleni Jakoliš, tek je u 24. godini dijagnosticirana celijakija - teška bolest probavnog sustava uzrokovana trajnom nepodnošljivošću glutena. Dijagnozu je dobila gotovo u zadnji trenutak za oporavak - jer je dugogodišnja bolest već uzela maha i sa sobom donijela 10 drugih vrlo teških dijagnoza. Najmanje je toliko i razloga da Helena uzme život u svoje ruke te potpuno promijeni prehranu.

Knjiga se pomalo rađala tri godine, usporedo s istraživanjima što uopće Helena smije jesti. Jer doživotna celijakija već je naudila mnogim drugim organima. Kad mi je dijagnosticirana celijakija ja sam već u kartonu imala dijagnoze od aspirinske astme, hipertenzije, tahikardije, dobroćudnog tumora na hipofizi, potpuno sam izgubila menstruaciju, alergije na hranu, osteoporoza, reumatoidni artritis… Iskreno nabraja Helena, po struci farmaceutkinja. Pola od toga, danas više nema. Za to je morala iz prehrane izbaciti većinu namirnica i nije znala što će jesti. I to ne samo gluten kao pšenica, ječam raž i zob nego i sve njihove komponente. Morala sam izbaciti  namirnice poput jaja, mliječnih proizvoda, mahunarki, zelenog lisnatog povrća.  Ni nutricionisti joj nisu mogli sastaviti jelovnik pa je krenula u istraživanje i  pokrenula blog 'Zdravo i slasno'. Potom, osnovala i grupu 'Bezglutenski recepti'. Više od 20 tisuća pratitelja iz cijele zemlje svakodnevno ondje traži savjete.

Stečena znanja pretočila je u bogatu kuharicu. U 6 poglavlja 100 je recepata. A sve, čak i fotografije, vrijedno je pripremala tri godine. Mnogo je savjeta za užitak i zdravlje. Kako napraviti zamjenu za mliječne proizvode, kako napraviti bademovo i kokosovo mlijeko, zlatno mlijeko od kurkume, nekakav puding, mus…

A ovom prigodom gledateljima Dobro jutro, Hrvatska otkrila je recept za božićne vanilijine kiflice - bez brašna, jaja, šećera i maslaca… Koristiti ćemo bademe, bademi će biti smjesa koja će zamijeniti brašno.


Božićne vanilijine kiflice

Sastojci:
     150 g oljuštenog badema
       50 g kokosovog brašna (ne mljeveni kokos koji se koristi za čupavce
               nego brašno koje se dobije odmašćivanjem iz kokosovog ulja)
       20 g mljevenih chia sjemenki + 40 ml vode (zamjena za jaje)
       2-3 žlice tapioke (zamjena za gustin, tj. za kukuruzni škrob)
       25 ml soka od naranče
       15 g ribane narančine korice
       30 ml kokosovog ulja
     100 ml meda
Postupak:
U blenderu sameljite bademe do smjese brašna. Posebno pomiješajte mokre sastojke, a posebno suhe pa ih sve zajedno smiksajte u blenderu. Smjesu prebacite na papir za pečenje i ako je potrebno dodajte malo tapioke kako biste tijesto lakše oblikovali u kiflice.
Pecite 15 minuta na 165 do 170 °C samo dok blago ne porumene. Kiflice će se stvrdnuti tek nakon pola sata hlađenja. Hladne pospite prirodnim brezinim šećerom, koji je zamjena za šećer u prahu. To je čisti ugljikohidrat, niskog glikemijskog indeksa i po okusu je najsličniji običnom šećeru u prahu.

Ukusan i zdrav kolač, tek je jedan od stotinu zdravih i bezglutenskih obroka - koje možete pripremiti po Heleninim receptima.