Škola kuhanja: Patka u masti

Dijelovi patke mogu se iskoristiti u raznim receptima. Ivana Šabarić, diplomirana učiteljica iz Zagreba, pripremila je batke i zabatke kuhanjem u masti, način pripreme poznat i pod nazivom confit.

Osim savjeta za obradu mesa i pojačavanje okusa, Ivana je otkrila što zapravo znači kuhanje u masti i kako to učiniti u vlastitoj kuhinji.

PATKA U MASTI

SASTOJCI:

Batak i zabatak patke - po 2 kom
Svinjska mast - 1/2 kg
Lovor list
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Batcima odlomiti ili odrezati vrhove, te ih natrljati solju i paprom. Kost je potrebno odlomiti da bi u kasnijem kuhanju izašla srž iz kosti i pojačala okuse. 
U dublju posudu za pečenje staviti batke I zabatke, dodati lovor list i pokriti svinjskom mašću, prehodno omekšanoj na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijati na maksimalno 130°C. Posudu zatvoriti i staviti kuhati 2,5 do 3 sata ili dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Tako pripremljene batke i zabatke može se uživati odmah, ali i pohraniti u staklenkama u hladnjak, čak i nekoliko mjeseci.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.