Škola kuhanja: Krpice sa zeljem

Nakon uloge ukusnog priloga, tradicionalno kontinentalno jelo, krpice sa zeljem, u ovoj epizodi su glavna tema.

Osim izrade tjestenine, popularnih krpica, kuharica amaterka Ana Balić iz Zagreba, otkrila je i koliko dugo pirjati kupus do željene tvrdoće, te što sve dodati za ukusan umak uz krpice.

KRPICE SA ZELJEM

SASTOJCI
Tijesto:

Brašno glatko - 300 g
Jaja - 3 kom
Suncokretovo ulje - 1 jušna žlica
Umak (dinstano zelje):
Svježi kupus - 1 srednja glavica
Luk žuti - 2 kom
Svinjska mast - 2 žlice
Topla voda - 200 ml
Sol, papar 
Prilog:
Buncek srednji - 1 kom 

POSTUPAK PRIPREME:
Od brašna, jaja i ulja zamjesiti jednoličnu glatku smjesu. Tijesto na dodir treba biti mekano i elastično. Formirati ga u bulu i staviti na 30 minuta u hladnjak.
Tijesto potom podijeliti na dva jednaka dijela te ga razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu od 2 do 3 milimetra. Tijesteninu rezati u oblik kvadrata, veličine 3 x 3 cm. Kada se izreže ostaviti otprilike 15 minuta, da se posuši na zraku. Luk i kupus izrezati na kockice, luk na sitne, kupus na krupnije. Na zagrijanoj svinjskoj masti posoliti luk i popržiti dok ne postakli.  Dodati kupus, još malo začiniti solju i paprom, te popržiti nekoliko minuta. Sve podliti vodom i pirjati dok kupus ne omekša, otprilike 20 minuta. U loncu ugrijati posoljenu vodu i staviti tjesteninu kuhati. Tjesteninu izravno iz lonca umiješati u dinstano zelje i umiješati sve zajedno. Po želji začiniti, pogotovo svježe mljevenim paprom.  


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.