Egipat: Blizu Luksora otkrivena dobro očuvana mumija

Španjolski arheolozi otkrili su mumiju faraona staru više tisuća godina u jako dobrom stanju, u grobnici blizu Luksora, na jugu Egipta, priopćilo je egipatsko ministarstvo za spomeničku baštinu.

Mumija je pronađena blizu Hrama milijuna godina koji je sagradio faraon 18. dinastije, Tutmozis III. (1479. - 1425. prije Krista) na zapadnoj obali u Luksoru, koja je pravi muzej pod otvorenim nebom, 700 km južno od Kaira.

Jako lijepa mumija, obložena lanom premazanim gipsom, u odličnom je stanju, navodi se u priopćenju ministarstva. Mumija je pronađena u šarenom drvenom sarkofagu, u grobnici koja bi mogla datirati iz trećeg međurazdoblja (1075. - 664. prije Krista) čiji je vlasnik najvjerojatnije velikodostojnik Amenrenef koji je nosio naslov 'sluge kraljevske kuće, navodi se u tekstu. Obloga kojom je prekrivena mumija ima brojne šarene ukrase i vjerske znakove drevnog Egipta, kao što su prikazi dviju božica Izide i Neftis s raširenim krilima i četvorice Horusovih sinova, rekla je voditeljica iskapanja Myriam Seco Alvarez.

Luksor, na jugu Egipta, grad s 500.000 stanovnika, poznat je po faraonskim hramovima na obali Nila.