Slika Fride Kahlo bit će ponuđena na dražbi idući tjedan

Slika Fride Kahlo, koja nikada nije bila javno izložena i za koju se nije znalo gdje je, bit će prodana na dražbi idući tjedan u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku.

Nina con Collar (Djevojčica s ogrlicom), ulje na platnu iz 1929. godine, bit će ponuđeno na aukciji 22. studenoga a procijenjena vrijednost slike je između 1,5 do 2 milijuna dolara.

Ta slika visi u jednoj kući u Kaliforniji 60 godina, izjavio je Said Axel Stein, zadužen za latinoameričku umjetnost u Sotheby'su.

Kahlo je umrla 1954. u 47. godini. Godinu dana kasnije njezin udovac, slikar Diego Rivera, dao je tu sliku ženi koja je pomagala Kahlo u studiju, kazao je Stein. Žena je sliku odnijela kući u Kaliforniju a ljetos ju je ponudila aukcijskoj kući.

"Nina con Collar" je među prvih 20 od 143 slike Fride Kahlo, rekao je Stein.
Na međunarodnim tržištima umjetnina radovi Kahlo postigli su veću cijenu od bilo kojeg drugog latinoameričkog umjetnika, naglasio je Stein.

Stil i osobnost meksičke umjetnice kao i malobrojnost njezinih djela razlog su što se desetljećima njezine slike najviše traže kad je riječ o nekom latinskoameričkom slikaru.

Aukcijska kuća Christie's u svibnju je prodala njezinu sliku iz 1939. za rekordnih 8 milijuna dolara.