'Teror tolerancije' u zagrebačkom Teatru &TD

Zagrebački Teatar &TD sezonu nastavlja večeras premijerom predstave 'Teror tolerancije' u kojoj autor i redatelj Miran Kurspahić propituje granice slobode govora u suvremenom hrvatskom društvu te važnost tog prava za teatar.

Kako se ističe u najavi, u svojem novom autorskom projektu Kurspahić se bavi ispitivanjem granice slobode govora u našem društvu i relevantnošću tog prava za razvoj demokratskog, ali prvenstveno zdravog društva, bez tabua. Smatrajući da je sama informacija ma koliko god ona bila blasfemična, uvredljiva ili kriva bitan dio slobode govora, Kurspahić u predstavi propituje ulogu i važnost slobodnog govora za sam kazališni čin, kao i njegove autore, pa tako i samu publiku. Nečijim mišljenjem, netko će uvijek biti uvrijeđen, i gdje smo onda ako ćemo na tome tragu postavljati restrikcije? Put do pakla popločan je dobrim namjerama. Kad god nekoga ušutkate postajete zatvorenikom vlastita poteza, jer si uskraćujete pravo da nešto čujete. Sloboda govora je besmislena ako ne znači i slobodu za onoga koji misli različito, a ako kršite to njegovo pravo zauzvrat pravite batinu za svoja leđa. Jer, pitanje je zapravo jednostavno: tko će odlučivati?, stoji u najavi.

U predstavi igraju Csilla Barath Bastajić, Iskra Jirsak, Sven Jakir, Domagoj Janković i Miran Kurspahić. Kostimografkinja je Katja Šunjić Kudin, dok scenografiju potpisuje Nina Mia Čikeš. Predstava je koprodukcija Sveučilišta u Zagrebu, Kulture promjene Studentskog centra, Teatra &TD i KUFER teatra.

O večerašnjoj svečanoj premijeri u Dobrom jutru govorili su redatelj Miran Kurspahić i glumac Domagoj Janković: