Biciklistički maraton Zagreb-Vukovar

U organizaciji Dobrovoljnog biciklističkog društva Potepuh iz Zagreba, petu godinu zaredom održava se Biciklistički maraton Zagreb-Vukovar.

Kao i prethodnih godina, cilj je u što većem broju za tri dana na biciklima prijeći oko 340 km od Zagreba do Vukovara, kako bi četvrti dan, 18. studenoga, na 25. obljetnicu sloma obrane grada, kod Zračnog križa na Memorijalnom groblju i kod spomenika na Ovčari odali počast nedužnim žrtvama stradalima tijekom opsade i razdoblja okupacije, te se na kraju priključili Koloni sjećanja.
 
Ove godine po drugi put voze pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a po prvi put i pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, te Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
Okupljanje prije starta bilo je danas na istočnoj strani Jelačićevog trga u Zagrebu. Maraton je krenuo u 10 sati, u organiziranoj koloni pod policijskom pratnjom od središta grada prema Slavonskoj aveniji, prema istočnom izlazu iz grada i dalje prema Kutini, gdje je krajnja točka prve etape (oko 95 km).

Sljedećega dana vozi se od Kutine do Orubice, slavonskoga sela u općini Davor (oko 85 km). Trećega dana sudionici će voziti najdužu i najtežu etapu - 155 kilometara od Orubice do Vukovara, kamo planiraju stići oko 18 sati.
Kao i prethodne četiri godine, Maraton se vozi bez obzira na vremenske prilike ili neprilike - otkazivanja nema. Povratak iz Vukovara za Zagreb planira se vlakom, u popodnevnim satima 18. studenog.
 
Prije polaska članove Potepuha ulovila je ekipa Dobrog jutra: