12. edukacijsko ocjenjivanje voćnih rakija i likera

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek, održava se 12. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera. Manifestaciju su prepoznali i proizvođači, pa je ove godine pristigao rekordan broj uzoraka.

Slavnonija i Baranja idealan su prostor za proizvodnju rakije, mnogo je proizvođača, a iako se sureću s brojnim problemima, ne odustaju. Jer je u pitanju proizvod koji rado konzumiraju i domaći potrošač, i proizvođač, ali i stranac koji će se naći u Slavoniji.

333 uzorka voćnih rakija i likera iz cijele Hrvatske, ocjenjuje 21 ocjenjivač. Okus, miris, boja i bistroća najvažniji su parametri. Najviše bodova dobiva se za dobar okus, potom za miris, bistroću i boju nešto manje, ali su to pokazatelji je li proizvođač proizvod držao u primjerenim uvjetima. Najviše je pristiglih uzoraka šljivovice, koja je i zaštićena oznakom izvornosti na nacionalnoj razini.

Ovo ocjenjivanje pomaže standardizaciji proizvoda, što je jako važan parametar kvalitete, rekao je dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Drago Šubarić.

Slavonci imaju kvalitetnu voćnu rakiju koju je potrebno brendirati, a proizvođač najkvalitetnije s ovog natjecanja bit će poznat potkraj mjeseca.