Život u trećoj životnoj dobi ne staje

Treći hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres koji je danas počeo u Opatiji okupio je više od 500 sudionika, među kojima 80-ak eminentnih stručnjaka iz Hrvatske i Europe. Cilj je unaprijediti zaštitu zdravlja starijih osoba čiji udio stalno raste, kao i sustava zdravstva. Naime, UN-ovi podaci pokazuju da je po postotku osoba starijih od 60 godina Hrvatska na osmome mjestu u Europi.  

Nastupom geronto-kinezioloških mažoretkinja svečano je otvoren treći hrvatski gerontološko gerijatrijski kongres, uz poruku da život u 3. životnoj dobi ne staje. Dapače, globalni proces starenja stanovništva traži unapređenje zdravlja i kvalitete života starijih osoba, a mi Hrvati imamo jednu od najstarijih populacija u Europi.

Projekcije ukazuju da će do 2025. godine u Hrvatskoj udio starijih ljudi od 65 godina dosegnuti visokih 27, 4 posto, istaknula je pomoćnica Ministra zdravlja Delfa Radić- Krišto.

Skup je pozdravila ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknuvši da je u naziv ministarstva dodana demografija upravo zato jer je demografska slika Hrvatske - zastrašujuća. Ovih dana kroz demografiju uglavnom su se poticale teme vezane za pronatalitetnu politiku, ali demografska slika su upravo naši stari sugrađani. I oni su briga uprave za demografiju, ali i uprave za socijalnu politiku, rekla je ministrica.

Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a završava 17. studenoga.