Studeni, mjesec posvojenja

Studeni je mjesec u kojem se obilježava Svjetski dan posvojenja, a kako bi posvojenje i važnost posvojenja približili svima udruga Adopta potrudila se da cijeli ovaj mjesec postane Mjesec posvojenja. Organizirali su mnogo druženja, događanja za promociju posvojenja i novih publikacija udruge.

U udruzi ADOPTA danas je održano stručno predavanje i predstavljanje najnovijeg izdanja priručnika 'Kako pripremiti dijete za posvojenje' pred stručnom zajednicom i priručnik za potencijalne posvajatelje i one koji su to već postali.

Tri su hrabre djevojke u kratku filmu progovorile o svojim iskustvima u posvojiteljskim obiteljima, a jedna od njih, Dora Veble, bila je gošća emisije Dobro jutro, Hrvatska. Uz nju su u emisiji gostovale i Dorja Mučnjak, članica upravnog odbora Adopte te Petra Matković, psihologinja i voditeljica projekata u Adopti. U emisiji se razgovaralo o iskustvu posvojenje i kakva je situacija u vezi toga u Hrvatskoj.


I Margareta Čizmar svoju je životu priču podijelila sa svima. Mlada studentica psihologije koja je posvojena u dobi od 4 mjeseca smatra da je njena životna priča idealna. Odmah sam išla iz bolnice u obiteljski dom. Tu sam živjela normalno s mamom i tatom, bakom i djedom koji su brinuli o meni i tretirali me predivno i brinuli i previše čak. S pet godina saznala je da je posvojena. Ja se toga ni ne sjećam nekakvog ključnog trenutka. Oduvijek je to u mene usađeno, oduvijek znam da sam posvojena i oduvijek gledam na to kao nešto dobro. Iako sretna i ponosna na roditelje s kojima živi, Margareta je imala potrebu upoznati i svoje biološke roditelje. Jedva sam čekala da napunim 18 godina i ništa me nije moglo spriječiti na ovom svijetu da odem u centar i zatražim te podatke. U Centru je dobila samo ime i prezime, a pretražujući telefonske brojeve treći koji je nazvala bio je pravi.

Iako je u Hrvatskoj trenutno više od tisuću potencijalnih posvojitelja čak 430 djece još čeka na posvojenje. To su djeca koja imaju iznad 5 godina starosti, djeca koja imaju braću i sestre pa ih treba sve zajedno posvojiti, djeca koja imaju određenih poteškoća, djeca koja su romske pripadnosti. Naš je cilj osvijestiti potencijalne posvojitelje da svako dijete treba obitelj, ističe Dunja Bonacci Skenderović, predsjednica Adopte.

Od kolovoza ove godine proces posvojenja dodatno je uređen. Ukoliko Centar ne pronađe dijete potencijalnim posvojiteljima u prva dva mjeseca, Ministarstvu dostavljaju izvještaj što je sve konkretno poduzeto. Ministarstvo je otvorilo i web stranicu na kojoj su objavljeni anonimizirani profili djece dostupni samo potencijalnim posvojiteljima. Potencijalni posvajatelji postaju aktivni sudionici cijelog procesa, mogu sami saznati koja djeca imaju preduvjete, javiti se nadležnom Centru za svako pojedino dijete i više nisu samo u onoj pasivnoj poziciji čekanja da ih netko nazove, objašnjava Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U Hrvatskoj se prosječno godišnje posvoji stotinjak djece. Od nedavno smo ostvarili suradnju i sa centrima u Švedskoj tako da će i Šveđani moći posvajati djecu iz Hrvatske. Iz ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pregovaraju i sa SAD-om te nekim drugim državama, a sve u nadi da će što veći broj djece koja su na čekanju, pronaći novu obitelj i dobiti mogućnost za sretniji život.