Može li naš starac ginko spavati?

Daruvar se može ponositi svojim 6. c razredom Osnovne škole Vladimira Nazora. Na ekološkom natječaju udruge Bioteka, među 248 hrvatskih škola, pobijedio je njihov projekt "Može li naš starac ginko spavati". Istraživali su svjetlosno onečišćenje i zanimljivosti u vezi s ginko bilobom - najstarijim u Hrvatskoj.

Kako bi se obujmilo jedno ginko stablo potrebno je 10-ero učenika. Taj zaštićeni spomenik vrtne arhitekture najveći je i najstariji ginko biloba u Hrvatskoj i drugi po starosti u Europi, zasađen 1777. godine. VI c najprije je odlučio istražiti svjetlosno onečišćenje oko njega jer reflektori u parku snažno osvjetljavaju dvorac, pa time i drveće.

Kad su dobili rezultate, zamolili su gradonačelnika da ukloni sve što smeta starom ginku.

Položaj reflektora promijenjen je tako da se svjetlost manje raspršuje prema stablima i nebu, postavljene su nove kante za smeće i ginkokazi. Od Trga kralja Tomislava do parka oslikano je 16 žutih listova ginka koji upućuju turiste do stabla u parku. Postavljeni su i dodatni putokazi.

Najveća vrijednost je upravo u tome što su se evo uvjerili da svojim angažmanom već u petom razredu mogu učiniti velike promjene, rekla je razrednica 6. c razreda OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru Tihana Petković.

Zbog toga su na natječaju Mali ekolozi - velike nagrade i zavrijedili vrijedne darove - svih 18 učenika i mentorica dobit će laptope.