Znate li gdje je Kuća Šenoa?

Kuća Augusta Šenoe nalazi se u zagrebačkoj ulici Ive Mallina na broju 27. U njoj je u povodu Dana Augusta Šenoe otvorena izložba osobnih dokumenata i rukopisa velikog pisca.

Do 26. studenog traje izložba osobnih dokumenata, prvih pisama i rukopisa Augusta Šenoe u Kući Šenoa, u kojoj živi Jasmina Reis, nasljednica obitelji Šenoa. Kuća izgrađena je 1929., pa Šenoa u njoj nije živio, jer je umro još 1881., ali u njoj su živjeli njegovi nasljednici. Gđa. Reis naslijedila je kuću za očuhom Zdenkom Šenoa, unukom velikog književnika. Udovica Augusta Šenoe, Slava, nadživjela je muža čak 63 godine, a s njom je u Kući Šenoa živio i književnikov sin Milan.

Za Augusta Šenou kaže se da je stvorio našu čitalačku publiku, a veliki dio svojih djela posvetio je rodnom Zagrebu. Rođen je 14. studenoga 1838., a preminuo je u Zagrebu 13. prosinca 1881.
9. studenoga 1880. Zagreb je pogodio težak potres, a Šenoa je, kao gradski senator zadužen uz ostalo za graditeljstvo i socijalu, po cijele dane obilazio stradale i ruševine i navukao upalu pluća, koja se dalje zakomplicirala, a budući da antibiotika tada nije bilo, godinu dana kasnije je preminuo je od posljedica upale. 

Kuća Šenoa u okviru Dana Augusta Šenoe priređuje izložbu osobnih dokumenta i rukopisa Augusta Šenoe - u dva dijela:
    - od 14. do 26. studenoga može se razgledati prvi dio izložbe osobnih
      dokumenata (rođenje, školovanje, služba)
    - od 28. studenoga do 13. prosinca moći će se razgledati drugi dio izložbe
      posvećen bolesti i smrti Augusta Šenoe
Izložba se može pogledati u radno vrijeme Kuće Šenoa, radnim danom od 14 do 19 te subotom 11 do 18 sati.

Kroz Kuću Šenoa ekipu Dobrog jutra kratko je provela gđa. Reis te isprčila kako je došlo do ove izložbe: