Održana hrvatska premijera filma 'Ne gledaj mi u pijat'

U prepunom kinu Europa sinoć je održana hrvatska premijera debitantskog dugometražnog filma Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat', ovjenčanog nagradama od Venecije do Tokija.

Premijera u Zagrebu okupila je ekipu filma: redateljicu Hanu Jušić, glumce Miju Petričević, Arijanu Čulinu, Zlatka Burića, Nikšu Butijera, Karlu Brbić, Marijanu Mikulić i Marinu Redžepović, producenticu Ankicu Jurić Tilić, danske koproducente Mariju Møller Christoffersen i Petera Hyldahla, montažera Jana Klemschea, direktoricu fotografije Janu Plećaš, skladatelja Hrvoja Nikšića i kostimografkinju Katarinu Pilić.

Nakon sinoćnje premijere u Zagrebu i večerašnje u Rijeci, 'Pijat' kreće u redovitu kinodistribuciju u neovisna kina u Hrvatskoj u sklopu Kino Mreže. Film će se tako tijekom studenoga moći pogledati u zagrebačkom kinu Europa i riječkom Art kinu te u neovisnim kinima u Velikoj Gorici, Zaboku, Samoboru, Zelini, Rijeci, Pazinu, Poreču, Bjelovaru, Čakovcu, Osijeku, Valpovu, Đakovu, Sinju, Splitu, Vodicama i Dubrovniku.

'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.

Film je premijerno prikazan u programu Dani autora (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci). Ovjenčan je nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Vrašavi, Nagradom za režiju u Tokiju te Nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting Point na Seminciju.


Ne gledaj mi u pijat / Quit Staring at My Plate - trailer HR from Kinorama on Vimeo.