Jubitelji jazza krenite u Rijeku!

Međunarodni JazzTimeRijeka, jedan od najdugovječnijih hrvatskih festivala jazz glazbe, u ove godine  proslavlja 25 godina postojanja.

1992. godine Vladimir Gašparović započinje suradnju s Odjelom gradske uprave za kulturu te na inicijativu profesora Doriana Hatte pokreću festival jazz glazbe 'Jazz Time'. Već sljedeće godine festival je dosegao međunarodnu razinu, a onda postao i jedan od najvećih jazz festivala u Hrvatskoj.

Kriza je već svima poznati termin, nažalost, ali potrudit ćemo se da Rijeka dobije onakav jazz kakav i zaslužuje,  rekao je umjetnički direktor festivala Damjan Grbac. 25. godina postojanja, srebrni pir festivala, počinje danas i traje do 19. studenoga na dvije lokacije: u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na Botelu Marina. Nakon najavljenih Tamara Obrovac Quarteta, Chui, Bow vs. Plectrum i Jazz orkestar HRT-a, 25. JazzTime Rijeka najavljuje i dva velika strana izvođača – Marc Abrams Trio i Roberto Gatto Trio. Zaista mislim da će ovo biti odličan festival, potrudit ćemo se da bude pravi jazz show. Jazz glazba prisutna je na svim područjima i u zadnje vrijeme veliki je 'boom' jazz projekata i glazbenika. Želimo da se to promovira i prezentira, da se posluša nešto novo od naših glazbenika, pa i stranih,  objašnjava Damjan Grbac. Ovaj festival jedan je od pokušaja spajanja navedenog u sve pore društva.

JazzTime Rijeka ustalio se kao tradicionalna dvodnevna ili trodnevna manifestacija, a nove mlade jazz snage Rijeke i okolice dokaz su potrebe za takvom vrstom festivala. Zadnji dan, 19. studenog, na Botelu Marina, mlade snage jazza predstavljaju svoje projekte. Zabava je zagarantirana, jest će se torta, a ulaz je slobodan,  naglašava Grbac.

JazzTimeRijeka najavili su, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Damjan Grbac, umjetnički direktor festivala te Katarina Jurić i Bruno Mičetić laganom jutarnjom jazz izvedbom: