Nagrada za životno djelo 27. Animafesta Borivoju Dovnikoviću - Bordu

Bard hrvatske animacije Borivoj Dovniković - Bordo dobitnik je Nagrade za životno djelo 27. svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb. Nagrada za njegov prepoznatljiv autorski rukopis kojim oduševljava generacije stvaratelja i gledatelja bit će mu uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 5. lipnja iduće godine.

Hrvatski filmski redatelj, animator, karikaturist, ilustrator i grafički dizajner Borivoj Dovniković - Bordo (1930.) animacijom se počeo baviti u okvirima klasičnog stila. Kao samostalan autor već 1960-ih postao je jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma, a time i svjetske animacije.

Vijeće Animafesta koje dodjeljuje priznanje u obrazloženju ističe kako je nagrađeni Borivoj Dovniković - Bordo sjajan crtač, karikaturist i ilustrator, istraživač slobode kretanja u animiranom prostoru, majstor bijele, veoma moćne i prilagodljive pozadine, duboko zainteresiran za sudbinu malog čovjeka u suvremenom svijetu.

Zbog svog crtačkog znanja i osjećaja za ritam, Bordo spada i među one moderniste u čijim djelima uglavnom mogu uživati svi ljubitelji animacije, a u svoj je prepoznatljiv autorski rukopis uspio integrirati poetiku gega, povremeno i klasične identifikaciju s likovima, ne gubeći pritom ništa od razigrane forme i stvaralačke slobode, stoji u obrazloženju.

Bordo oduševljava generacije stvaratelja i gledatelja radovima kao što su, primjerice, Znatiželja, Krek, Ljubitelji cvijeća, Putnik drugog razreda, Uzbudljiva ljubavna priča i brojni drugi.

Jedan od začetnika Profesora Baltazara, zapaženi publicist, organizator i pokretač zbivanja u animaciji, Borivoj Dovniković - Bordo zaslužuje nagrade i u tim područjima svoga djelovanja, no i bez svega toga i dalje bi bio jednako važan umjetnik modernizma, priznat na svim kontinentima na kojima ljudi vole animirani film, dodaje se.

Animafestovu nagradu za životno djelo Borivoj Dovniković - Bordo primit će na svečanosti otvorenja 27. Svjetskog festivala animiranog filma 5. lipnja 2017. u kinu Europi, dok će za vrijeme festivala biti prikazana retrospektiva njegovih filmova, postavljena specijalna izložba te predavanje o njegovom opusu.