Sudjeluj i otkrij na vrijeme

'Otkrij na vrijeme' je naziv humanitarne akcije koju je pokrenula Zaklada Hrvatska kuća disanja, s ciljem prikupljanja 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje raka pluća. Akcija će trajati do kraja godine.

Prema statističkim podacima Hrvatskog pulmološkog društva za 2016., Hrvatska se sa oko tri tisuće novooboljelih i umrlih od raka pluća godišnje, nalazi na visokom drugom mjestu u Europi.

Oko 1,3 milijarde ljudi u svijetu puši cigarete, a svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre 5 milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba dok godišnje od karcinoma pluća umre 2.600 osoba. Oko 20% pušača obolijeva od KOPB-a (kronične opstruktivne plućne bolesti) zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Najugroženija je skupina pušača iznad pedeset godina starosti koja puši više od kutije cigareta dnevno.

Akcijom Otkrij na vrijeme prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ukoliko se na vrijeme otkrije. Posebnost ovog uređaja je izrazito niska razina zračenja zahvaljujući kojoj se osobe, ponajprije pušači, mogu pregledati svake godine.

Doniranjem iznosa u vrijednosti jedne kutije cigareta spasit će se mnogi životi - apeliraju iz Zaklade Hrvatska kuća disanja, dodajući: od štetnih učinaka cigareta nisu pošteđeni ni nepušači. Zbog pasivnog pušenja i dima kojim su okruženi na brojnim javnim mjestima mogu oboljeti od raka pluća, a žene prije menopauze i od raka dojke te raka sinusa. Posebno su ugrožena i djeca čije izlaganje duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih puteva i do 60%. Osim toga, boravak u zadimljenom prostoru odgovoran je za česte upale srednjeg uha i za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života. Djeca čiji roditelji puše u njihovoj blizini će do polaska u školu udahnuti dim od preko 100 kutija cigareta.

Više o uređaju i samoj akciji, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je akademik Miroslav Samaržija, Upravitelj zaklade Hrvatska kuća disanja: