Hoće li Nikola Šubić Zrinski dobiti spomenik na Zrinjevcu?

Ove godine obilježava se 450 godina od Sigetske bitke, koju je predvodio Nikola Šubić Zrinski. Hrvatska socijalno-liberalna stranka predložila je postavljanje spomenika tom hrvatskom velikanu na centralnom zagrebačkom parku Zrinjevcu.

HSLS smatra kako je sramotno što Grad Zagreb do sada nije razmatrao postavljanje spomenika ovom hrvatskom velikanu te predlažu da se on postavi upravo na Zrinjevcu, parku koji je po Zrinskom dobio ime. Predlažu da se njegov spomenik postavi nasuprot zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti gdje se nalaze biste značajnih hrvatskih ličnosti poput Ivana Mažuranića, Ivana Kukuljevića, Krste Frankopana i drugih. U Hrvatskoj, osim u Varaždinu, nema spomenika podignutog u čast Nikoli Šubiću Zrinskom stoga smatraju da je cvjetni otočić na Zrinjevcu idealno mjesto za spomenik. 

Osim toga, ističu da bi se Trg Nikole Zrinskog trebao preimenovati u Trg Nikole Šubića Zrinskog, jer je prezime Šubić ono čime njegovo hrvatsko porijeklo dolazi do izražaja.

Od silnih naziva koje imamo - Nikola IV., Nikola Sigetski ili Nikola Zrinski, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dala je preporuku da se treba rabiti ime Nikola Šubić Zrinski zato što se to utjelovilo u narodu. Još jedan važan razlog je taj da se vidi da su korijeni Nikole Zrinskoga Šubići. Prema tome, to je jedan podatak da je Nikola Šubić Zrinski hrvatski velikan i da je on zapravo stajao na braniku Europe, istaknula je politička tajnica HSLS-a Dorica Nikolić.

Kada je riječ o imenu Šubića Zrinskog radi se o jednom hrvatskom velikanu i nacionalnom junaku, ako ćemo sagledavati značaj Sigetske bitke od prije 450 godina. Brojne svečane akademije održane su pod naslovom Nikole Šubića Zrinskog. U konačnici, ako pogledate adresu HAZU-a ona je još uvijek na Trg Nikole Šubića Zrinskog, dakle nisu je ni mijenjali. Vjerujem da će kolegice i kolege prihvatiti naše obrazloženje i vratiti Trgu ime Nikole Šubića Zrinskog, rekao je predsjednik Gradske organizacije HSLS-a Alen Ostojić.