Mlada nagrađivana pjesnjikinja

Za kraj mjeseca hrvatske knjige zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjižnica dodjeljuje nagrade za neobjavljene zbirke mladih pjesnika. Ove godine tu nagradu, koja nosi ime pjesnika, esejista i književnog kritičara Anđelka Novakovića, dobila je Ivana Čagalj.

Pjesnikinja Ivana Čagalj, po struci je diplomirani kroatist i anglist. Zadnje tri i pol godine radi u švicarskom kantonu Ticino gdje predaje djeci hrvatskih iseljenika Hrvatski jezik i kulturu. Iako bi to što trenutno radi bio odličan povod za priču o Ivani, ekipa Dobrog jutra ulovila je u Zagrebu potpuno drugim povodom. Bila je to dodjela nagrade za mlade pjesnike Anđelko Novaković koju dodjeljuje Zaklada zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Dvadesetdevetogodišnja Zagvožđanka dobila ju je za pjesnički rukopis 'Nastavna jedinica: Paralaksa'. Još ne objavljena zbirka sadrži 50-ak pjesama od kojih je 15 pjesama u prozi, a ostalo je u slobodnom stilu.

Ova zbirka posebna je utoliko što se referira na različite toponime od Imotskog do Švicarske. Možda eto baš s ovom zbirkom ljudi osjete povezanost sa zavičajem, sa svim onim prošlim, a isto tako s nadom u budućnost. Da prihvate ono što ih čeka u bilo kojoj državi jer poezija na taj način znači širenje vidokruga, kaže o svojoj nagrađenoj zbirci Ivana. Poezija znači susret, znači najprije susret između samog autora i njegova lirskog subjekta, zatim između autora i njegova teksta, a ono što obično uslijedi to je susret između autora i čitatelja, ako autor ima tu priliku. Meni je poezija značila susrete s različitim ljudima, različitih profila, zanimanja i interesa, ponajprije u Splitu, a evo vidim i danas u Zagrebu.

Ivana Čagalj susreće se s poezijom i piše je od školskih klupa. Polako se okušava i u proznim lirskim zapisima, a nada se da će u svojim tridesetima krenuti u avanturu pisanja svog prvog proznog djela ili barem kratkih priča. No, zasada, njezina je poezija nešto što svakako vrijedi pročitati i više od dva puta.