Crna kraljica u krapinskom Starom gradu

Krapina je zbog nalazišta neandertalaca poznata u svijetu, no mnogo se još neiskorištenih turističkih bisera krije u tome gradu. Arheološka lokacija Stari grad uskoro bi mogla privlačiti turiste zbog legende o Čehu, Lehu i Mehu, ali i zbog muzeja povećenog Barbari Celjskoj, u narodu poznatoj kao Crnoj kraljlici.

Stari grad dio je prepoznatljive slike Krapine, no malo se koji turist zaputio do zidina, obližnje špilje ili palasa koji dominira krajolikom. Zgrada koja je preživjela stoljeća danas je prazna. Arheološka istraživanja i sanacija zidina protegnuli su se na 22 godine.

Ove godine prionuli smo sanaciji srednjovjekovne kamene ulazne kule ispred zgrade palasa, koje je tijekom dugog niza godina i vremenskih uvjeta bilo vidno oštećeno, objasnila je Grozdana Pavlović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

No grad Krapina ima velike planove za ovu arheološku lokaciju. U podrumu bi bio muzejski postav posvećen Crnoj kraljici, zapravo stvarnoj osobi, Barbari Celjskoj, koja se ondje 1404. godine udala za hrvatsko-ugarskog kraja Sigmunda Luksembuškog. O njoj kruže razne legende i mi ćemo pokušati raznim aktualnim informatičkim metodama prikazati te sadržaje, kaže Pavlović.

Što bi moglo biti zanimljivo, jer Barbara Celjska navodno se bavila okultizmom, alkemijom i bila opasna žena. Na natječaj ministarstva regionalnog razvoja prijavljen je još i projekt za 200-tinjak metara dug pješački viseći most koji bi spajao Stari grad i brdo Hušnjakovo.  Spominje se u legendi o braći Čehu, Lehu i Mehu te sestri Vilini, koja objašnjava nastanak Slavena.