Glazbena ograda u Virovitičkom parku znanosti

U Virovitici je postavljena Glazbena ograda, prvi u nizu eksponata u sklopu projekta „Virovitički park znanosti" koji je tamošnja turistička zajednica prijavila na poziv Hrvatske turističke zajednice. Njime će se javne površine oplemeniti interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajima.

Virovitičani u hodu na Glazbenoj ogradi mogu odsvirati melodiju Ludwiga van Beethovena poznatu kao „Oda radosti" koja je dio njegove Devete simfonije. Park je autorsko djelo Luke Veverca i kao takav jedinstven je u Slavoniji, a eksponati uz glazbu pružaju i zanimljive znanstvene dokaze.

Pokušali su pokriti širu lepezu znanosti od fizike, psihologije i astronomije, kažu a cilj je pomoću ovakvih eksponata kroz igru i zabavu približiti i zainteresirati najmlađe za znanost, istraživanje i slične grane.

Vrijednost Glazbene ograde je 20 tisuća kuna, a u budućnosti ondje će se naći još zanimljivih eksponata. Turistička zajednica grada Virovitice naime planira svake godine postaviti jedan do dva eksponata kako bi obogatili Virovitički park znanosti i pružili što bogatiji, edukativniji i turistički atraktivniji sadržaj.

Nedavno postavljenim Pianinom u gradu kao i Parkom znanosti Virovitica prati korak razvijenijih zapadnoeuropskih gradova. Uz suvremenu glazbenu školu, Visoku školu za management u turizmu i informatici te na skorašnje otvaranje studentskog doma, Virovitički park znanosti predstavlja sljedeći korak brendiranja Virovitice kao "grada znanja".