Učenicama Niki Barić i Nikolini Jelenić uručene nagrade Luka Ritz

Nagrada "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" dodijeljena je učenici Osnovne škole "Kustošija" Niki Barić i učenici Tehničke škole "Ruđera Boškovića" Nikolini Jelenić na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici.

Osnovnoškolka Nika Barić uzorna je učenica, hrabra je, čvrsta i ustrajna, nepokolebljiva u pomaganju onima kojima je to potrebno. Sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama (UNICEF, Caritas), nesebično daruje svoju prekrasnu dugu kosu Udruzi 'Kosa ljubavi' za djecu oboljelu od malignih bolesti. Unatoč tomu što naporno trenira, uspješno se natječe, putuje i osvaja medalje, stigne se brinuti i o djeci s Downovim sindromom, navodi se, među ostalim, u obrazloženju nagrade učenici Niki Barić.

Srednjoškolka Nikolina Jelenić također je uzorna učenica skromna, savjesna i vrijedna te da ostvaruje izvrstan uspjeh kao polaznica obrazovnog programa tehničara za očnu optiku. U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u savladavanju nastavnog gradiva, promovira proslave i zabave bez cigareta, alkohola i droga. Angažirala se u akciji za beskućnike u kojoj su im izrađivali naočale nakon što su im studenti optometrije odredili dioptriju, te na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji za osobe s invaliditetom, u sakupljanju čepova u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, u akciji Zagrli za rijetke bolesti, u prikupljanju novca i kupnji školskog pribora za zajednicu Roma u Dardi.

Nagrada Luka Ritz 'Nasilje nije hrabrost' dodjeljuje se od 2009. u spomen na tragično preminuloga maturanta Luku Ritza koji je podlegao brutalnim ozljedama napadača. Nagrada se dodjeljuje učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a sastoji se od priznanja i novčane naknade.