Muzeju Domovinskog rata u Turnju

U Turnju kraj Karlovca u muzeju Domovinskog rata na otvorenom prošle godine izbrojili su 50 000 posjetitelja. Ova je čestica zemlje sada zaštićeno kulturno dobro.

Uz staru rimsku cestu od Siska do Ljubljane uz koju je krajem 16. stoljeća nastao i Karlovac, grad za obranu od Osmanlija ubrzo je niknula i predobrana - kula (na njemačkom Turn) u mjestu kasnije prozvanom Turanj. Nekoliko stoljeća su ovdje vojni objekti, a nakon Domovinskog rata nastao je muzej.

Na početku rata hrvatska vojska nije imala tehnike te je do izražaja dolazila snalažljivost naših boraca, pa se u muzeju nalazi niz improviziranih bojnih vozila. Jedan od njih je i oklopni traktor riječke tvornice Torpedo, otkriva Dubravko Halovanić, brigadir u mirovini. Služio je za razbijanje barikada, a kamion Tatru koristila je 3. bojna 2. gardijske brigade. Improviziran mu je oklop pa je mogao prići borbenoj liniji. Ovaj kamion je u Topusko dovozio hranu, a izvlačio ranjenike i staru smjenu sve dok Topusko nije osvojeno,  kaže brigadir Halovanović. Izložen je i avion MiG21 koji je sudjelovao u akciji Bljesak u kojoj je pogođen te je postao eksponat ovog muzeja na otvorenom. Baš kao i srušen MiG21 koji je raketirao Saborsko 9. studenoga 1991.

Brojni posjetitelji mogu vidjeti kako su hrvatski branitelji pobijedili iako su u početku koristili naoružanje iz I. Svjetskog rata. Svi su eksponati s ovog područja, a bivši ratnici potrudili su se izložiti sačuvano i renovirano sve čime su tako uspješno obranili Domovinu, kaže Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovca. I da bi se vidjela stvarnost rata i odala počast palim braniteljima.

Muzej se uređuje, a Grad Karlovac i Ministarstvo kulture trebali bi uložiti 24 milijuna kuna. Zgradi Kalifornija podiže se staklena fasada, a u unutrašnjosti bi trebala biti stalna izložba 'Karlovac 1991. – 1995.' Na kojoj  će biti predstavljan Karlovac i karlovačko područje u vrijeme Domovinskog rata. Kako se grad branio, kako je funkcionirala bojišnica i najvažnije – kako su Karlovčani svojim ostankom u gradu prkosili ratu i branili ga. Moći će se vidjeti i kulturocid i urbanocid  koji je Karlovac doživio, ali i broja kulturna događanja, škole i vrtići koji funkcionirali cijelo vrijeme rata, otkriva Hrvojka Božić, ravnateljica karlovačkog Gradskog muzeja.

Uz novootvorenu Aquvatiku, stari grad Dubovac, Karlovačku zvijezdu i parkove, i s ovim Muzejom Domovinskog rata Karlovac želi postati atraktivna turistička destinacija.