Oaza termalne vode i bogate kulturne baštine

Kako i gdje provesti aktivno i poučno nedjelju? Spojiti kulturu i zdravlje? Probajte u Krapinskim Toplicama, oazi termalne vode i bogate kulturne baštine.

Iza leđa zagrebačke gore, u srcu Hrvatskoga zagorja smjestile su se Krapinske Toplice. U njihovoj izvorskoj termalnoj vodi već stoljećima bolesni i zdravi pronalaze izlječenje ili ugodu. No Krapinske Toplice nisu poznate samo po tome. Bogata kulturna baština ovdje se primjereno obnavlja i čuva.

Najbolji je primjer župna crkva Presvetog Trojstva. Na brežuljku ponad mjesta izdiže se svojim vitkim neogotičkim zvonikom. Izgrađena na mjestu starije drvene crkve, posvećena je 1832. godine. Crkvu je gradio Kuhatić s vjernicima zajedno. On je bio veleposjednik ovdje.. Budući da smo mi bili blizu Austrije, s Austrijom povezani većina interijera izgrađena je tamo. Radio ga je Lebenvein iz Roischa, graditelj crkava i interijera u crkvama,  otkriva vlč. Matija Herceg, upravitelj župe Presvetog Trojstva.

Glavni oltar nastao je tako prema predlošcima tirolskih oltara. Četiri bočna oltara neostilskih su obilježja, a križni put dar je zahvalne vjernice koja je pronašla izlječenje u termalnoj topličkoj vodi. Ako pogled uperite u suprotnom smjeru, iznenadit će vas veličina, raskoš i monumentalnost neogotičkih orgulja. To su orgulje Leonarda Ebnera, koje je 1860. postavio u Krapinskim Toplicama. Jedina dva Ebnerova opusa sačuvana u Hrvatskoj su Krapinske Toplice i opus Sveta Marija u Međimurju. To je graditelj koji je već u svoja doba slovio kao vrhunski graditelj što smo mi tijekom restauratorskog postupka i potvrdili,  ističe Tomislav Faulend Heferer, iz Umjetničke radionice Heferer.

Naime, Umjetnička radionica za gradnju i restauraciju orgulja Heferer obnovila je ovaj instrument 2001. godine. Bio je to pothvat u koji se uz župu uključilo i Ministarstvo kulture, jer orgulje su zaštićeno kulturno dobro. Poticaj je došao od, nedavno preminulog, orguljaša zagrebačke prvostolnice akademika Anđelka Klobučara. On je održao koncert s Ljiljanom Talajić, a kad sam ih pitao kakav dojam imaju o orguljama. Maestro Klobučar je rekao da je iskoristio trećinu registara, a dvije trećine nije, i da bi mi preporučio da ih restauriramo. Tada se stvorila ideja o obnovi orgulja, prisjeća se vlč. Herceg. Ovaj jednomanualni instrument ima 17 vokalnih registara, a zvukovna mu je slika klasicističko - romantičkog karaktera.

Umjetnička radionica Heferer koja djeluje od 1849., sagradila je 263 orgulje te mnogo njih obnovila, a njihov najpoznatiji i najneobičniji rad su Morske orgulje u Zadru. Od 1994. godine organiziraju ciklus koncerata Festival Heferer koji se održava na instrumentima koje su gradili ili obnavljali diljem Hrvatske. Svake godine ciklus Heferer započinje u Krapinskim Toplicama. 23. srpnja otprilike, taj je datum vezan za početak našeg ciklusa. Svake godine od 2001. do danas su kontinuirano nastupali naši najznamenitiji kako orguljaši, tako i vokalni i instrumentalni solisti,  ističe Tomislav Faulend Heferer.

No, bez brige, iako je srpanj daleko, zvuk ovih orgulja možete čuti na nosaču zvuka ili preporučujemo, uživo. Nedjeljom na misi na njima sviraju dva orguljaša, pa kupanje u Krapinskim Toplica možete obogatiti vjerskim i kulturnim sadržajem.