U dubrovačku katedralu nakon 30 godina vraćen barokni oltar

Nakon trideset godina barokni oltar vraćen je u dubrovačku Katedralu Gospe Velike.

Novi izgled svetišta dubrovačke katedrale uljepšan je vraćenim starim baroknim oltarom i historicističkim retablom za znameniti Ticijanov poliptih. Rezultat je to duljih nastojanja da se trideset godina od posljednjega preuređenja koje je izrađeno nakon potresa iz 1979. godine, napravi novi izgled svetišta u skladu sa željama vjernika i poštujući stoljetno uređenje katedralnoga interijera.

Nastavit ćemo dalje s radovima, čime ćemo polako dotaknuti druge dijelove katedrale te će ona ako bude moguće, kroz nekoliko godina zasjati kao što je nedavno zasjala i naša Crkva svetog Vlaha. Želimo da naša katedrala dobije takvo ruho kako je bilo zamišljeno od početka, rekao je biskup Uzinić.

Projektant rješenja prve faze obnove, Boris Vučić-Šneperger istaknuo je kako mu je bila čast raditi na ovakvom objektu. Nema dvije katedrale, ima jedna jedina, stoga ju treba obnavljati s dostojanstvom i pažnjom, što smo i pokušali, napomenuo je.

Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen naglasio je kako nije slučajno da su katedrala i Knežev dvor dvije najbitnije građevine Dubrovačke Republike, jedna do druge. Baština nije pasivna, ona nam vraća i mislim da smo mi u Dubrovniku itekako svjesni toga. Pokušali smo obnovom i povratkom oltara vratiti slojevitost i ne zaboravimo kako je katedrala znak pobjede Dubrovčana nad udesom, Velikom Trešnjom, te se kroz cijelo svoje trajanje punila umjetninama oltarima, slikama, kipovima, rekao je Viđen.

Na konferenciji je predstavljen i program kojim će biti zatvorena jubilejska Godina milosrđa i Godina sv. Vlaha koji počinje u četvrtak, a završava u nedjelju kada će svetište katedrale bit blagoslovljeno na večernjoj misi u 18 sati.

Također tada će biti zatvorena i Vrata milosrđa čime će službeno biti zatvorena Godina milosrđa i Godina sv. Vlaha u Dubrovačkoj biskupiji.