Maestro Vladimir Kranjčević slavi 80. rođendan uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a i Brucknera

Svoj 80. rođendan, maestro Vladimir Kranjčević poželio je obilježiti posvetom skladatelju čiji opus zauzima posebno mjesto u glazbi 19. stoljeća – Antonu Bruckneru. Na programu su 7. simfonija u E-duru, WAB 107 i Te Deum, za soliste, zbor i orkestar, WAB 45.

Rođen prije 120 godina u malom selu u Gornjoj Austriji, Bruckner se nikada nije prilagodio urbanom mentalitetu Linza ili Beča gdje je djelovao kao orguljaš i skladatelj; prva priznanja u javnosti donijela mu je tek Sedma simfonija. 'Bruckner nas je toliko zavarao da smo se, kada je zadnji akord njegova djela zamro, zapitali s divljenjem – kako je moguće da nam je ostao nepoznat sve do sada?', zapisao je kritičar lista Berliner Tageblatt nakon izvedbe djela 1885. godine. Pronalazeći utjehu u vjeri, vrhuncem njezina izraza u vlastitoj glazbi smatrao je Te Deum, što je potvrdio i njegov učenik Gustav Mahler zapisavši: 'Za jezike anđela, nebesima blagoslovljene, bezgrješna srca i duše pročišćene vatrom.'

Uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić večeras će, u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, pod ravnanjem maestra Kranjčevića kao solisti nastupiti sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Domagoj Dorotić i bas Luciano Batinić.

Maestro Vladimir Kranjčević dirigent je i pedagog koji je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri odgojio naraštaje hrvatskih glazbenika, upravljao važnim glazbenim institucijama i umjetnički utemeljio i/ili vodio nekoliko festivala i ansambala, a nastupao i surađivao sa svima, promovirao stvaralaštvo hrvatskih autora. Njegova uloga u kulturnom životu Hrvatske neizbrisiva je i nemjerljiva, a jedna od ključnih dionica vezana je upravo za ansamble Hrvatske radiotelevizije. Zrele godine pune stvaralačke snage posvetio je Zboru HRT-a na čijem je čelu bio od 1976. do 1982. i potom Simfonijskom orkestru HRT-a čiji je šef dirigent bio od 1983. do 1988. Uzajamno poštovanje koje se razvilo u tom razdoblju traje do danas.

Koncert iz ciklusa Kanconijer možete pratiti u izravnom prijenosu na 3. programu Hrvatskog radija.