Ivani Rogar nagrada Janko Polić Kamov za knjigu 'Tumačenje snova'

Nagradu Hrvatskoga društva pisaca (HDP) Janko Polić Kamov vrijednu deset tisuća kuna dobila je spisateljica Ivana Rogar za zbirku priča 'Tumačenje snova'. Nagrada joj je danas uručena u HDP-u.

Članica prosudbenoga povjerensetva Jadranka Pintarić istaknula je kako se u knjizi nalazi sedam priča i sedam žena, glavnih junakinja. To su priče o djevojkama i ženama koje se vrte u začaranom krugu vlastitih opsesija i strahova koje njihov život čine neugodnim i neudobnim, napomenula je dodavši kako se okidač za to dogodio jednom prije, u obiteljskom ili bračnom odnosu, u svakom slučaju prije no što priče započinju. U knjizi, kako je rekla, čitamo posljedice toga, ne pretjerano zainteresirani za višak informacija o detaljima o prošlosti. Svaka od njih već dugo živi svoj kritični trenutak, o kojem Rogar pripovijeda s velikom dozom sućuti, bez razbacivanja emocijama, ponekad čak i sa stanovitom dozom crnog humora, napomenula je.

Naglasila je kako su priče Ivane Rogar ispisane u ključu te da posjeduju odličnu unutarnju dinamiku i glatko se i lijepo čitaju. Neobični su joj završetci priča, istaknula je dodavši kako su oni otvoreni i dvosmisleni. Obrati zaokružuju priče tako da ih ne opterećuju nečim konačnim, već ih ostavljaju da idu dalje, skupa s njihovim čitateljima.

Ivana Rogar (1978, Zagreb), spisateljica, urednica i prevoditeljica. Urednica je u književnim časopisima Quorum i Libra Libera. Osim u tim časopisima autorske tekstove objavljivala je još u Hrvatskom filmskom ljetopisu, 15 dana, Zarezu, Temi, Autsajderskim fragmentima, Balkanskom književnom glasniku i Op.a. Prevela je s engleskog na hrvatski sedam knjiga. Suradnica je Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Objavila je i knjigu "Tamno ogledalo".