Muzej vučedolske kulture - jedan od najatraktivnijih u istočnoj Europi

Prije samo nekoliko godina, teško je bilo zamisliti da će na glasovitom arheološkom lokalitetu Vučedol niknuti jedan od najatraktivnijih muzeja istočne Europe. No, od malene zamisli dr. Aleksandra Durmana i ravnateljice vukovarskoga Gradskog muzeja, Ruže Marić, nastala je velika priča. Njih su dvoje, dugi niz godina na Vučedolu željeli napraviti manji izložbeni prostor, a nastao je - Muzej vučedolske kulture.

Kao i mnogi Vukovarci, Mirela Hutinec s arheologijom se vjerojatno ne bi ni susrela da u najranijem djetinjstvu nije otkrila Vučedol. Mjesto idealno za dječje snove i istraživanja. Kada je čula da se na tom lokalitetu sustavna arheološka istraživanja odvijaju od kraja 19. stoljeća, prapovijest ju je posve osvojila.

I tada sam još kao osnovnoškolac, kasnije srednjoškolka popodne biciklom dolazila na lokalitet i zapravo upoznavala se s arheolozima. Zaljubila sam se u arheologiju i odlučila studirati ju, ispričala je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Nakon studija i povratka u Vukovar, radila je u vukovarskom Gradskom muzeju, a danas je ravnateljica jedinstvenog muzeja koji, iako star tek godinu dana, niže nagradu za nagradom. Ne čudi to, jer se već tijekom izgradnje radilo na promociji lokacije kao svjetske senzacije, a muzej je brzo prepoznat kao vrhunski arhitektonski i muzeološki projekt.

U nešto više od godinu dana rada muzeja, posjetilo nas je preko 80 tisuća posjetitelja. Dolaze nam iz Kanade, iz Amerike, Švicarske, Italije, svi su oduševljeni, svima pokušavamo prenijeti koliko je vučedolska kultura važna i eto, nadamo se da će oni znati dalje širiti svijest o Vučedolu, kazao je Darko Bilandžić, voditelj marketinga.

Mnogo se radi i na uvođenju novih tehnologija kako bi muzej bio što pristupačniji i mladima. Tako su napravili posebnu aplikaciju koja svaki smartphone pretvara u digitalni vodič, a prvi su muzej u Hrvatskoj koji je napravio i virtualnu šetnju prostorom.

Vesele se što ljudi shvačaju važnost vučedolske kulture. Istraživanja se  nastavljaju, kao i daljnje širenje pa ubrzo bi trebao biti gotov arheološki park koji će vjerno prikazati kako su živjeli Vučedolci, kako su se hranili, lovili, pravili oruđe i posuđe.