19. festival šansone 'Chansonfest '16'

Večeras u Kazalištu Komedija s početkom u 20 sati počinje 19. festival šansone 'Chansonfest '16', koji će kao i svake godine ugostiti ugledna autorska i izvođačka imena. Voditelj festivala poznati je novinar i pisac Vojo Šiljak.

Šansona je kao forma zaživjela u okviru festivala zabavne glazbe Zagreb 1964. kada je skupina autora izašla u javnost sa skladbama koje su kvalitetom stihova i glazbe otvorili neke nove prostore. Ta je forma u kulturnoj javnosti vrlo brzo bila prihvaćena te je slijedom toga prepoznata kao Zagrebačka škola šansone.

Nakon niza uspješnih godina prestaju večeri ovoga žanra unatoč činjenici da je šansona i kao forma i kao sadržaj postala nezaobilazni dio hrvatske i zagrebačke glazbene scene. 1998. okupljeni na zajedničkoj ideji obnove Zagrebačke škole šansone, Hrvoje Hegedušić, Hrvoje Markulj, Dalibor Paulik, Zvonko Špišić i Zvonko Zidarić pokreću Chansonfest na kojem, pored renomiranih autora tog žanra, otvaraju prostor i za nove autorske i izvođačke senzibilitete.

Na prvom Chansonfestu, pored novih skladbi održana je koncertna večer posvećena autorskom opusu Zvonimira Goloba, da bi se sljedeće godine održala večer posvećena pjesniku Željku Sabolu, a naredne godine hrvatskoj ratnoj šansoni. Chansonfest nastojao je svake godine ugostiti ugledna autorska i izvođačka imena i iz inozemstva tako da su do sada sudjelovali umjetnici iz Austrije, Češke, Francuske, Italije, Makedonije, Poljske, Slovenije, Ukrajine
Hrvatski umjetnici, autori i izvođači ugledna su imena naše glazbene scene, Arsen Dedić, Ibrica Jusić, Lada Kos, Gabi Novak, Lidija Bajuk, Hrvoje Hegedušić, Radojka Šverko, Zrinko Tutić, Ksenija Erker, Vladimir Kočiš Zec, Rajko Dujmić, Dražen Žanko, Alka Vuica, Jakša Fiamengo, Krešo Blažević, Aljoša Šerić, Nina Romić, Zvonko Zidarić, Zvonko Špišić…  Chansonfest svojom kvalitetom zasigurno obogaćuje kulturnu ponudu naše sredine.

S namjerom da se organizaciono unaprijedi održavanje Chansonfesta Hrvoje Markulj, Zvonko Špišić i Zvonko Zidarić utemeljuju 2003. godine Umjetničku organizaciju Chansonfest.

Maja Posavec pjesmom 'Budi jak', koju je uživo izvela u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, najavljuje solističku karijeru. Nagrađivana umjetnica koja ističe kako je glazba njezin poziv, pjevanje njen medij, a gluma igra, nakon niz godina provedenih u poznatoj grupi Detour, kao vodeći vokal i koautorica, odlučila je zaploviti samostalnim vodama. Pjesmu izvodi i večeras na 19. Chansonfestu.