Kako riješiti problem napuštanja kućnih ljubimaca?

Napustiti životinju -  čini se kako je sve više onih koji u tome vide rješenje problema kamo s odjednom nepoželjnim ljubimcem. Njihova briga ipak ne nestaje, samo je na sebe preuzmu skloništa, poput onog čakovečkog koje se trenutno bori s previše pasa i premalo novca. 

Čim se približite čakovečkom azilu glasno vas pozdravlja čak tri stotine pasa. Puno previše kažu ljudi koji se za njih brinu. Svaki dan prime i do 20 poziva da se pobrinu za nove, napuštene pse. Nastavi li se taj trend, ima razloga za brigu.

Ukoliko se nešto hitno ne  napravi u prevenciji mi ćemo uskoro imati jako velik problem. Za nama će uskoro po gradovima hodati čopori pasa kao prije 20 i više godina, rekla je Aleksandra Hampamer, predsjednica udruge Prijatelji životinja.

Osim u azilu, brinu još o 150 pasa koji su na takozvanom čuvanju. Godišnji troškovi iznose oko milijun kuna. Zbog strašnog priliva pasa još krajem prošlog mjeseca već su bili milijun i pol. Za jednu neprofitnu udrugu, ogroman novac. Jedinice lokalne samouprave financiraju 20% troškova, ostalo su donacije.

Krajem 11 mjeseca nam istječu ugovori koje smo imali potpisane s gradovima i općinama i svima smo dali do znanja da ugovor nećemo potpisati dok se počnu provoditi nekakve preventivne mjere za napuštene životinje. Tu je prije svega naglasak na komunalnim redarstvima i veterinarskoj inspekciji koji bi trebali provjeriti koji su psi čipirani a koji nisu, ističe Hampamer.

Osim čipiranja, preporuča se i sterilizacija. Jer napuštanje pasa osim što je neodgovorno, nije nikakvo rješenje problema.