I izvorna hrvatska hrana može biti 'zalogaj s nogu'

U središtu Zagreba nedavno se otvorila zanimljiva zalogajnica kojoj je cilj očuvanje izvornih prehrambenih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske. Otvorila su ga trojica prijatelja, magistri geografije, koje osim ljubavi prema zemljopisu spaja i velika strast prema kuhanju. Želja im je uz pomoć jela dočarati različitost i bogatstvo hrvatske gastronomije.

Malen, ali jako simpatičan zagrebački street food otvoren je već mjesec dana, a u njemu se mogu pronaći samo autohtoni hrvatski proizvodi. Cijela je ideja krenula kad su moja dva prijatelja geografa razmišljala čime će se baviti u životu. Završili su baštinu i željeli su povezati hrvatsku baštinu i ono što Hrvatska nudi,  objašnjava Šime Sušić. Odlučili smo se za englesko ime 'Croatian food heritage', jer je riječ heritage (baština) lako razumljiva i Francuzima i Englezima, a željeli smo strancima predočiti Hrvatsku kroz hranu.

Kad ušetate u ovaj prostor, dočekat će vas opojni mirisi iz svih kutaka Lijepe naše. Nemamo ništa pripremljeno. Radimo doslovno pred svakim gostom ono jelo koje naruči. Gost može vidjeti što dobiva i tako gradimo priču oko jela. Inicijalna ideja je bila da kroz 5, 6 tipičnih hrvatskih namirnica osmislimo 5, 6 kanapea koje smo nazvali Hrvatski zalogaj. Osim što ovdje možete probati hranu možete ju i kupiti. Od Dalmacije, Istre, Slavonije i Međimurja - zastupljeno je barem po jedno izvorno jelo iz svake regije.

Dalmaciju predstavljaju marinirani inćuni. Plava sitna riba othranila je većinu Hrvata. To je riba koja je duboko ukorijenjena u kulturu pogotovo Dalmacije. Postoje različiti oblici, a mi smo se odlučili za mariniranu varijantu koja dolazi s Kalija, s otoka Ugljana. Spojili smo marinirane inćune s koprom i to jako dobro paše,  otkriva Šime. Na sjeverozapadu, pogotovo Međimurju, ZagorjuPodravini postoji tradicija uzgajanja bundeva. U dućanu stoga postoji namaz od bućinih koštica kao alternativu za neke druge namaze. Skuta i hrskava panceta jelu daje dodatnu snagu. Sve namirnice, koje ovdje možete naći, proizvedene su isključivo u našoj zemlji i svakodnevno se upotpunjavaju proizvodima s hrvatskog sela. Kulen je tradicionalni proizvod istočne Hrvatske, Slavonije i Baranje. Zanimljivo je da se prije od jedne svinje radio samo jedan kulen. Otuda njegova cijenjenost i skupoća,  kaže Šime.

Onaj tko priprema hranu gostu će uvijek ispričati i povijest jela koje  namjerava kušati. Prezentiramo gostu Hrvatsku kroz povijest i geografiju. Mislim da se tako mogu saznati neke stvari koje ne možete saznati od vodiča. U moru međunarodne kuhinje i brze hrane, mislim da smo mi jedni od rijetkih koji u Zagrebu pokušavaju plasirati izvorne hrvatske proizvode, ističe Šime, koji se od malih nogu zaljubio u kuhanje, a svoje dvije ljubavi – geografiju i gastronomiju uspješno spaja.

Ova bogata riznica hrane uistinu je pravi istinski doživljaj za sve ljubitelje dobrog zalogaja i zaljubljenike u izvorna hrvatska jela.