Životno djelo Ane Mlinar

Konzervatori su stručnjaci koji se bave zaštitom baštine. Oni su ti koji ružne, propadajuće vrijednosti uzmu pod svoje okrilje i pretvore ih ponovno u oku lijepe. Ana Mlinar, konzervatorica zaduženu za očuvanje etnološke baštine ove je godine za svoj rad dobila nagradu za životno djelo.

O bogatstvima naše tradicije Ana Mlinar predano brine od trenutka kada je kao mlada etnologinja ušla u zagrebački Konzervatorski zavod. A ove godine je za sve obnovljene starine dobila nagradu, onu za životno djelo u području očuvanja kulturne baštine 'Vicko Andrić'. Tradicijska arhitektura je nešto posebno. Moramo baštinu više čuvati jer je ona resurs za turizam, edukativna je, bez nje ne možemo zamisliti život... Kakav bi bio život bez Gornjeg grada, da je ovdje livada ili skup nekakvih novih zgrada. 

Nagradu za životno djelo dobila je prije svega za veliki broj obnovljenih zgrada ko je su prema ocijeni odbora i predlagača su, zapravo, jedne od rijetko obnovljenih. Svaka čast svima koji su obnovili od 2, 3, 5, 10 objekata, jer svaki objekt je, kažem, veliko čudo.  A takvih čuda na popisu Ane Mlinar je čak 200, sve ih pamti i teškom mukom izdvaja neke najdraže ili najzahtjevnije. Kao što su Sinac, Lovrakova centar u kojem su stovrili nove sadržaje - mlin Pere Kvržice i Vlak u snijegu, vrlo interesantan koplek u koji dolaze djeca iz cijele Hrvatske.   U Čigoču, Parku prirode Lonjsko polje zgrada prepuštena propadanju pretvorena je u lijepi objekt. Vodila je mnoge obnove u Nacionalnom parku Plitvička jezera poslije rata. Mlin u Rudama kod Samobora, obiteljska kuća u Buševcu, katnica iz 1763. u Letovaniću na Kupi, okućnica i objekti u Velikom Trojstvu - tek su neki od radova koje će Ana Mlinar izdvojiti. Svaka obnova je velika motivacija za novu obnovu. Obnova to je nešto vrlo plemenito i potrebno i moja deviza, poslanje, moja izreka se već pokazala prihvaćena -  uz sve promidžbe, obnova je najbolji pokretač i motiv za obnovu...  Njoj motiva ne manjka, čak najčešće bira onu baštinu koja je u najgorem stanju. A broj objekata o kojima istovremeno brine obično je 20, na različitim lokacijama.

A nakon što njezinom rukom vođeni radovi završe nove - stare ljepote ponovno sjaje. Njezino životno djelo nije gotovo, čarobni konzervatorski štapić i dalje će koristiti.