Rim otvorio obnovljeni Circus Maximus

Rimske vlasti otvorile su obnovljene arheološke ostatke Circusa Maximusa, jednog od najvećih mjesta za javnu zabavu u antičkome svijetu.

Današnje 600 metara dugo kružno trkalište pokazuje malo znakova da su tamo nekoć jurile dvokolice pred tisućama gledatelja. Ono što je ostalo od drevnih tribina bilo je godinama zatvoreno ogradom kako bi se spriječila daljnja devastacija.

Ali od 17. studenoga posjetitelji mogu obići nekoć nasvođene staze kojima su do tribina prolazili senatori i plebejci. Arheolozi su uspjeli identificirati drevne prodavaonice, a otkopan je i popločeni put do bivšeg hipodroma.

Možemo zamisliti gužvu oko ovog polukruga koji smo obnovili i ljudima učinili dostupnim, rekao je gradski pročelnik za kulturu Claudio Parisi Presicce.

Presicce je rekao da je 2.800 godina stari Circus Maximus ili Veliki cirkus, bio poprište važnih dogđaja u povijesti grada, uključujući i ishodište požara koji je uništio Rim za vrijeme Nerona.

Jedna od najpoznatijih legendi vezana uz Circus Maximus kazuje da je osnivač grada Romul tamo doveo žene iz plemena Sabinjana kako bi ih Rimljani mogli oteti i njima se oženiti. To je bilo mjesto zloglasne otmice Sabinjanki, što je dovelo do stvaranja prvih rimskih obitelji koje su potom izgradile ovaj grad, rekao je Presicce.