Škabrnja i njezino bogatstvo - mladi

Škabrnja je bila i ostala najbogatije mjesto u Ravnim kotarima. Unatoč svim tužnim pričama iz Domovinskog rata, kada je bila mjesto pokolja civila, Škabrnja je danas moderno selo s 1780 stanovnika, među kojima je mnogo mladih.

Julija Bašić, nakon godina provedenih na radu po Europi, vratila se u Škabrnju. Smatram da treba nešto inovativno napraviti u Škabrnji jer mladi će i odlaziti odavde, kaže Julija.

No Škabrnja joj je ipak samo privremena postaja, a krajnji cilj Australija. Pošto sam poduzetna osoba i puno sam toga vidila i prošla u svitu, ne planiram tu ostati, dodaje Julija.

Svatko sebi bira najbolje. Ali da ne pomislite krivo, sindrom iseljavanja i odlaska iz Hrvatske nije zahvatio i Škabrnju. Po natalitetu i dalje držimo prvo mjesto u županiji, hvali se načelnik općine Škabrnje Nediljko Bubnjar.

O tome svjedoči 208 učenika u osnovnoj školi i još 60-ak mališana u dječjem vrtiću. Za sada je taj broj stalan, ne mijenja se i nadam se da će ostati u budućnosti, kaže Marin Pavičić, ravnatelj OŠ Škabrnja.

A škabrnjska prošlost bili su i ostat će poljoprivreda, voćarstvo i ratarstvo. Imam plastenik od 3 tisuće metara četvornih i 260 maslina, rekao je Joso Brkić.
Može li se živjeti? Može ako se radi.

Poduzetni Škabrnjani nisu stali samo na tome. Čega god da se prihvate, cvjetaju im ruže. U registru trgovačkih društava i obrta imamo čak 86 pravnih osoba. Većina je djelatna i aktivna. Ljudi su ovdje valjda genetski predodređeni da sami brinu o sebi i svom životu, ističe načelnik Škabrnje.

Životima palima u Domovinskom ratu, njih ukupno 86, poklonila se jučer i predsjednica države. 18. studenog, na 25-tu godišnjicu pada sela, poklonit će se i cijela Hrvatska.