'Navek on živi ki zgine pošteno', koncert Vukovaru u čast

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije za Vukovar, nazvan 'Navek on živi ki zgine pošteno', u povodu obilježavanja 25 godina hrvatskog Grada heroja, održat će se večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Zagrebačka filharmonija svoj je prvi poslijeratni nastup u Vukovaru imala davne 1998. godine na ruševinama povijesnog vukovarskog dvorca Eltz te je na tom mjestu nastala tradicija koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju više od desetljeća – svake godine Zagrebačka filharmonija gostuje u Vukovaru gdje održava koncert za građane Vukovara.

Ove godine obilježava se 25 godina hrvatskog Grada heroja. Danas, na sam dan obljetnice, Zagrebačka filharmonija svoj će redovni koncert Plavog ciklusa posvetiti Vukovaru. Veliki svečani koncert pod nazivom Navik on živi ki zgine pošteno u KD Lisinski bit će hommage  jednom posebnom prijateljstvu –  gradova Vukovara i Zagreba, Zagrebačke filharmonije i vukovarskih građana.

Koncert će pratiti izložba pod nazivom Volimo se glazbom – Zagrebačka filharmonija u kulturnoj obnovi Vukovara 1998. – 2016.g. koja će biti otvorena za sve slučajne i namjerne prolaznike od 14. do 21. studenoga u dvorani Lisinski. Izložba je plod suradnje Zagrebačke filharmonije i Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Franjevačkog samostana Vukovar i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Izložba je vremenska crta prijateljstva prikazana i dokumentirana fotografijama, plakatima, notnim materijalima i memorabilijama od 1998., pa sve do danas.

Pod ravnanjem velikana, maestra Pavla Dešpalja te uz istaknuti bariton Ljubomira Puškarića, orkestru će se na pozornici pridružiti i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te djevojački zbor Zvjezdice. Gotovčeva Himna slobodi, Berisna Idila, Zajčeva Romanca Zrinskog, Beethovenova Eroica svirat će s posebnim pijetetom i ponosom u čast Vukovaru.

Zagrebačka filharmonija pripremila je za koncert posebne programske knjižice koje će se prodavati na koncertu. Prihod prikupljen prodajom ovih knjižica bit će direktno uplaćen za obnovu vukovarskog vodotornja.