'Škabrnjska golgota', predstava prema potresnim svjedočanstvima preživjelih

Dan je sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. 18. studenog 1991. kada su u Vukovar ušle snage srpskih rezervista i pripadnici postrojbi bivše JNA napadnuta je i Škabrnja. U tom malome mjestu u Ravnom kotarima počinjen je strašan pokolj.  Škabrnjska golgota - tako je nazvana predstava izvedena u zadarskom kazalištu u povodu 25. obljetnice stradanja. Uprizorili su je članovi Kulturno umjetničke udruge sv. Klement. Predstava je nastala prema potresnim svjedočanstvima preživjelih, sabranih u djelu Ante Milkovića.

A soka, soka je podignutih ruku izašla prema njima i zavapila prema njima, nemojte susjedi molim vas, nemojte, nakon čega joj prilaze četnici i udarcem puške obaraju je na tlo. Dio je ovo samo jednog od šesnaest potresnih svjedočanstava od koliko se sastoji predstava. Posebno je emotivna bila za Škabrnjane koji se sjećaju događaja.

Škabrnjanin Neven Šegarić je kao dijete svjedočio ubojstvu bake i djeda. Vratili smo se opet nazad, sad opet vidim taj film ponovno nakon svega ovoga. Što da vam kažem, pod stresom sam, jednostavno sam pod stresom,  kaže nakon gledanja ovog potresnog uprizorenja. Ja sam tada imala 20 godina, bila sam hrvatska braniteljica. U jednom trenutku oni su možda uspjeli ubiti Škabrnju, život, jer zaista tih mjeseci nije bilo ptice ni životinje, uopće života, danas kad smo se vratili, selo živi punim plućima, to je poruka da samo pobijedili,  govori Danka Dražina.

U Škabrnji je tijekom rata život izgubilo 86 mještana, većinom civili. Iako se predstava izvodi već dvije godine, posebno ju je teško bilo prirediti u Zadru. Doći ovdje i popeti se na pozornicu i svjedočiti i govoriti o ljudima koji su to izravno doživjeli,  ističe Mladenka Gruica, redateljica predstave.
Predstava će i dalje gostovati u hrvatskim gradovima, a redateljica priprema i nastavak. Riječ je o scenskom djelu koje će se temeljiti na svjedočanstvu majke iz Paljuva koja je izgubila sina.